Leo van Krukkert’s Plaatnportret: Deep Purple ‘Smoke on the Water’

Muziekkenner en -columnist Leo van Krukkert uit Luttenberg zet elke week een plaat in het zonnetje die aansluit bij de actualiteit. Deze week Smoke on the Water van Deep Purple. Natuurlijk weer met Sallandse ondertiteling!

Interessant? Deel het artikel

pixabay

De Plaatnportret-serie dreijt noe bienoa een joar en nog nooit is d’r een lakkere stevige rockplaate veurbie kom. Doar kump noe vèraandering in en wel noar ànleiding van een gebeurtenis op 4 december.

Op die dag, in 1971, trad Frank Zappa op in ’t theater van ’t casino in Montreux, Zwitserlaand. Tijdens det optreedn vuurn iemand een lichtkogel of woardeur d’r braand uutbrak en ’t hele theater kats ofbraan. De rook trok doarbie oaver ’t Meer van Genève.

Deep Purple was op det moment ok doar um ’t album Machine Head op te nem in de mobiele studio die de groep e-huurd had van de Rolling Stones.

De hele gebeurtenis maakn bes indruk op de band en bassist Roger Glover, inmiddels weer thuus, wun een paar daagn laater wakker met de titel ‘Smoke on the Water’ in zien heufd.

De ‘iconische’ gitaarriff is bedacht door Richie Blackmore, de gitarist van Deep Purple.

Een aander mooi weetje is det zanger Ian Gillan (die makkeluk sopraannootn töt de hoge C6 haalt) de 1ste zanger van de rockopera Jesus Christ Superstar was.

Hoe dan ok, met ‘Smoke on the water’ is een woargebeurd vèrhaal veurgoed vaste-legd in de zang en muziek van 1 van de meest bekende rockplaatn ter wereld:

 

Klik hier voor de video

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *