Lenen is het nieuwe hebben. Dit zijn de leukste ruil- en deelplatformen

In een wereld waar meer dan genoeg is en grondstoffen steeds schaarser worden kunnen we eigenlijk niet anders dan op een bewustere manier consumeren. Waarom kopen als je ook kunt lenen? Auto’s, scooters, werkruimtes, gereedschap, fietsen … over een paar jaar is de deel- en ruileconomie de norm.

Interessant? Deel het artikel

maatschapwij ruilen
© MaatschapWij

Er zijn allerlei apparaten en spullen die we óf een korte periode óf alleen maar zo nu en dan nodig hebben. Hoe vaak heb je een hogedrukspuit of een partytent nodig? En hoelang gebruik je een babybadje? Kun je deze spullen niet veel beter lenen of delen? De bibliotheek is al jaren hét voorbeeld van een duurzame samenleving. Waarom zou je een boek kopen als je ‘m kan lenen? Recent onderzoek door Milieu Centraal toont aan dat consumenten vaak meer dan 25 procent kunnen besparen in klimaatimpact door meer circulaire keuzes te maken.

Door Fleur Akersloot  

Door anders en minder te consumeren voorkomen we schade aan de natuur. En dat is ook nog eens gezonder voor onszelf. Want niet alleen groeien we dicht in onze huizen, ook maken we spullen te belangrijk in ons leven. Minimalisten weten dat allang, less is more. Oké, minder kopen, meer lenen dus. En dat doe je bijvoorbeeld op deze handige sites en apps.

Netflix voor spullen

Gereedschap, een bakfiets of bladblazer, het zijn van die dingen die je maar af en toe nodig hebt. Liever leen je ze van je buren. Want stel je voor dat deze spullen in elk huishouden liggen te verstoffen. Misschien kom je al een heel eind met je kennissenkring, maar hebben ze nou net geen luchtbed, kruiwagen of bouwlamp te leen, dan kun je terecht op Peerby of BIYU. Op Peerby kun je een oproep plaatsen met wat je wilt lenen of huren. Andere gebruikers zien dat en kunnen reageren. BIYU werkt anders, daar neem je een abonnement en heb je toegang tot een heel aanbod aan gereedschap en andere items; ofwel een Netflix voor spullen. Geen BIYU in de buurt, kijk dan ook eens op huurplatform Rentsy.

Circulaire kleding

De kledingindustrie is gigantisch, en dus ook een enorme vervuiler. Want ook al is kleding goedkoop, het milieu betaalt de echte prijs. Niet alleen ontnemen we grondstoffen, worden er chemische middelen en immense hoeveelheden water gebruikt, we maken ook nog eens veel te veel kleding die we zonder pardon weer weggooien. En dat veroorzaakt nog meer milieuschade. Koop daarom liever niet nieuw maar kies voor lenen, delen en ruilen. Gelukkig is die trend in opmars. De tweedehands kledingmarkt is groeiende en steeds leukere leen- en ruilinitiatieven verschijnen. Kijk of er jouw buurt een kledingruilfeestje (swapparty) wordt georganiseerd. Of meld je aan voor een kledingruil-tas. Ook leuk: shoppen in een kledingbibliotheek of kijk op rerun.rent voor toffe designerstukken. En voor de kinderen kun je op Krijg de kleertjes een hele nieuwe garderobe ruilen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Ruilplatformen

Speelgoed ruilen

Nog zo’n markt die uit z’n voegen barst van overvloed: speelgoed. En als er iets is wat gemakkelijk doorgegeven kan worden is het dat wel. Kijk maar eens hoe enthousiast kinderen worden van de kleedjesmarkt op Koningsdag. Hou het dus niet bij die ene keer per jaar maar ga het hele jaar voor tweedehands. Dat kan bij een speelotheek bij jou in de buurt (zoek er in een je buurt of kijk hier) of download de gratis Swip Swap-app en ruil met al het tweedehands speelgoed dat wordt aangeboden in jouw buurt. Mocht je toch overblijven met een te veel aan speelgoed, breng het dan naar een speelgoedbank. Zeker weten dat er kinderen blij mee worden gemaakt.

Auto’s, fietsen, scooters en campers lenen

Hoe zouden onze straten eruit zien als er alleen maar deelauto’s zouden zijn? Het grootste deel van de tijd staat een auto namelijk stil voor de deur. Zeker voor wie af en toe rijdt is een deelauto de oplossing. Het is goedkoper, er zijn minder parkeerplekken nodig, je rijdt waarschijnlijk een stuk bewuster en het onderhoud wordt voor je gedaan. Bovendien, veel deelauto’s zijn ook nog eens elektrisch. Ideaal! Kijk op Ritjeweg welke deelauto’s waar beschikbaar zijn.

Nog beter is natuurlijk de auto laten staan. Maar moet je veel vervoeren dan doe je dat niet zomaar op je normale fiets. Cargoroo is een app voor deel-bakfietsen. En wil je een keer een scooterritje maken dan zijn er op steeds meer plekken elektrische deelscooters van bijvoorbeeld Go Share of Felyx te vinden.

Geef het weg of haal het op

Dat we niet graag spullen weggooien zie je aan het aanbod aan spullen die gratis af te halen zijn: een stapel tuintegels, een goed werkende naaimachine, een tafelvoetbalspel. Kijk eens rond op de sites weggeefhoek, gratisaftehalen.nl, het koopplein of op Marktplaats gratis spullen en je zult versteld staan van wat er aangeboden wordt. Ook offline kun je makkelijk spullen weggeven of gratis afhalen. Kijk maar naar initiatieven als de Minibieb.

Stop de voedselverspilling

Als we delen en lenen zijn er veel minder spullen nodig. Eigenlijk hoeven we dan nergens op in te leveren. Maar hoe zit dat dan met voedsel? Je kan het je bijna niet voorstellen, een derde tot de helft van al het voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Gelukkig wordt voedselverspilling tegengaan en het delen van eten steeds makkelijker. Zo kun je met de app OLIO eten aanbieden of juist zoeken en red je bij Too Good to Go voedsel van de vuilnisbak. Maak je vaker te veel eten klaar dan kun je daar een buurtgenoot blij meemaken via Thuisgekookt. En dat voorraadje dat je niet gebruikt (omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat), zet je in een buurtkastje.

Kun je niet genoeg krijgen van het delen? Hier kun je terecht voor nog meer deelplatformen. Heb je de smaak van minder te pakken dan vind je hier nog meer tips hoe je zorgt voor minder afval. Lees alles over Zero Waste en iedereen kan leren repareren, ook jij. Op naar een afvalvrije toekomst!

Op zoek naar meer verhalen die je inspireren groen te leven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis ons laatste e-magazine.

Dit verhaal maakten we samen met Milieu Centraal voor de Week zonder Afval 2022

Oorspronkelijk gepubliceerd op 1 juni 2022. Laatste update: 12 februari 2024.

Fleur AkerslootWat gaat er goed in een wereld waarin alles mis lijkt te gaan? Bij MaatschapWij leggen we de focus op het positieve nieuws. Die verhalen delen, dat is mijn missie bij MaatschapWij. Positieve verhalen zijn dé key om onze samenleving de goede kant op te sturen. Hoe meer aandacht we daarvoor hebben, hoe groter het rimpeleffect ervan wordt.

Bekijk alle artikelen van Fleur Akersloot

©

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.