Leerlingen Gouden Emmer sluiten schoontuinseizoen af en eten de sla tot het laatste blaadje op

Kok Paul Herbrink had honing in de sla gedaan, maar er vooral ook een kleurrijk geheel van gemaakt. Met als gevolg dat Katja Gort van basisschool De Gouden Emmer constateerde dat die sla, bij de afsluiting van het jaarlijkse schooltuinproject, tot op het laatste blaadje op ging.

Interessant? Deel het artikel

schooltuin gouden emmer

Leerlingen van de Gouden Emmer onderhouden ieder jaar een biologisch dynamische tuin op de gronden van biologisch boer Jan Overesch. En dat wordt ieder jaar afgesloten met een menu, gemaakt van eigen oogst. Katja Gort: “de meeste andere jaren proefde iedereen wel van de sla, maar vond niet iedereen het lekker. Deze groep vond de sla heerlijk en had binnen een mum van tijd de hele bak leeg.” Dus wilden we het menu daarvan graag ook van Paul Herbrink hebben, die appte vanaf zijn vakantieadres. Hij had honing aan de sla toegevoegd, want zoet maakt lekker.  Mar ook bloemen die eetbaar zijn, zoals  Oost Indische kers, korenbloem en goudsbloem. “Want als je eet kijk je eerst wát je eet en daarom zijn kleuren heel belangrijk. Eigenlijk eten je ogen het eerst.”

Op de afsluitende dag werd er gekookt met kok Paul, maar een dag eerder was er al geoogst: aardappelen rooien. Stevig de handen uit de mouwen steken dus. “Maar vooral ook verwonderd raken. Je stopt er een in de grond en haalt er soms wel twintig weer uit. En dan ligt die een avond later op je bord net als alle andere groente uit de tuin”, vertelt Gort van De Gouden Emmer, die mede daarom zo’n groot voorstander is van de schooltuintjes. Dat leerlingen leren dat je eten niet uit de supermarkt komt. “Wat deze groep wel duidelijk heeft ervaren is dat het toch best wel veel werk is voordat je de groente uiteindelijk op je bord hebt liggen. Zaaien is leuk, oogsten nog leuker, maar onkruid wieden…” Want bestrijdingsmiddelen gebruiken, dat is er voor de kinderen niet bij, ze eten het immers zelf op!

Leerlingen hebben het hele voorjaar tot aan de zomervakantie de beschikking over het biologische land van Jan en Mariet Overesch. Eens in de week komen ze de moestuin verzorgen. Er is dan meteen ook aandacht voor andere vakken als biologie, aardrijkskunde, rekenen, handvaardigheid. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld vogelverschrikkers gemaakt. En met biologie kun je leren hoe planten elkaar helpen tegen ongedierte. De geur van de ui zorgt voor minder ongedierte in je wortel. En lieveheersbeestjes zijn dol op luizen.

Van schooltuintjes leren ook de ouders van de kinderen. Die moeten natuurlijk allerlei nieuwe recepten bedenken voor de groente waarmee de kinderen thuis komen, maar ze worden daarna ook goed in de gaten gehouden of de groente die ze kopen wel gezond is geteeld.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.