Leer eten uit de natuur met Het grote wildplukboek

Interessant? Deel het artikel

recensie wildplukboek

Het grote wildplukboek is al een paar jaar oud, bleek toen ik het deze de week in handen kreeg. Van 2013 al. De titel is al zes keer bijgedrukt. En het zal me niet verbazen als de persen nog een paar keer weer aan moeten. Want eten uit de natuur wordt al maar populairder. Het grote wildplukboek kan je daarmee een heel eind op weg helpen.

Door Harrie Kiekebosch

Wildplukken is machtig mooi. Eigenlijk is de natuur één grote groentetuin. In een ‘echte’ groentetuin staat de groente keurig op een rijtje, de zaadjes zijn gemodificeerd, de grond kunstmatig bemest. Al het andere zijn we onkruid gaan noemen, maaien we weg en spuiten we dood. In de natuur maken zaadjes zelf wel uit waar ze ontkiemen. En ze overleven als ze dat op een slimme plaats doen.

Zeg nou eerlijk wat er handiger is: je eigen groentetuin bijhouden of leren wat er uit de natuur eetbaar is. Zul je zeggen dat de supermarkt het handigst is. Maar bedenk dan dat dat ook het ongezondst is. Boontjes uit Egypte, futloze komkommers uit de kas, gewasbestrijding op de pootaardappelen.

Het grote wildplukboek heeft een lijst opgenomen met wat je zo maar kunt eten uit de natuur. Daslook, kliswortel, veldkers, krodde, zwavelzwam, rozenbottel, akkerkool, eikels, knotswier, pinksterbloem, herderstasje, sering, vlierbloesem… zo maar een greep uit de lijst van minstens tien eetbare planten per maand. Meer dan 120 eetbare soorten lepelt het boek op die door de natuur geleverd worden. Kom daar in de supermarkt maar eens om.

Het wildplukboek is op alle fronten behulpzaam in jouw ontdekkingstocht. Het begint met wat je wel en niet kunt maken als je op pad gaat: geschreven en ongeschreven regels. Met die basis leer je wat er allemaal te eten valt en hoe dat er uit ziet. Tot slot leer je hoe je daar heerlijke gerechten van maakt. Leermeester is Jonnie Boer, ja Jonnie Boer, de man van De Librije in Zwolle. De drie sterren van Michelin verdient hij ondermeer omdat hij vaak voor dag en dauw al op pad gaat om te wildplukken wat er ’s avonds in het restaurant geserveerd wordt. Omdat het voedsel uit de natuur veel krachtiger is van smaak.

Kortom: eten uit de natuur is lekkerder, gezonder en goedkoper.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.