LEADER in Salland weer open vanaf 2 april

Wie een goed idee heeft om de leefbaarheid van het platteland sociaal, economisch en/of ecologisch te versterken kan vanaf 2 april daarvoor een subsidie aanvragen. Het idee komt mogelijk in aanmerking voor een subsidie van LEADER. Het gaat hierbij om aanvragen van € 10.000 tot € 100.000.

Interessant? Deel het artikel

Leader Project Italia in Pantaloni, Broekland
Leader Project Italia in Pantaloni, Broekland

LEADER is bedoeld voor projecten die gericht zijn op het versterken van het landelijk gebied, door het behoud van de leefbaarheid van het platteland en voorzieningenniveau, het versterken van de lokale economie en onderwijs en verduurzaming. De subsidie kan worden aangevraagd in de periode 2024-2027.

In Overijssel zijn vier LEADER-gebieden: Noord Overijssel, Salland, Noordoost Twente en Zuidwest Twente. In ieder leadergebied is een coördinator. Zij roepen initiatiefnemers op om zich te melden met mooie plannen. In de praktijk kunnen dit maatschappelijke, culturele of recreatieve projecten zijn. LEADER is meer dan een subsidiepot alleen. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag en eventueel verwezen naar andere subsidiegelden en/of kennisnetwerken, als LEADER minder goed aansluit bij jouw plan.

Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Leefbaar Platteland van de provincie Overijssel: ‘Wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen die er zelf wonen? Daarom vind ik LEADER zo belangrijk. Inwoners en ondernemers kunnen plannen voor versterking van hun eigen gebied indienen en hulp daarbij krijgen door deskundigen uit hun eigen gebied. Een subsidieregeling dus door en voor een gebied. Zo dragen we bij aan de leefbaarheid van het platteland’.

Al veel initiatieven in Salland ondersteund

In Salland zijn van 2014 tot en met 2022 via LEADER 39 initiatieven ondersteund. Denk aan het samenwerkingsverband Salland Boert en Eet Bewust, dat werkt met boeren, tuinders én consumenten aan het zichtbaar maken en ontwikkelen van boerenbedrijven, waar de samenleving trots op is. Ook de Dorpskamer in Lierderholthuis en het vergroenen van het schoolplein van basisschool de Linderte in Raalte zijn voorbeelden uit de regio.

Edwin Broekman en Giny Hoogeslag zijn de LEADER-coördinatoren in Salland. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek en om de mogelijkheden voor nieuwe projecten te bespreken. Zij zijn bereikbaar via e.broekman@olst-wijhe.nl of 06-25279892 (Edwin). Kijk voor meer informatie op www.dekrachtvansalland.nl

Wat is LEADER?

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat plattelandspartijen in staat stelt om heel concreet aan de slag te gaan met een vitaal, klimaatbewust en biodivers platteland. LEADER Salland omvat de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Uitgezonderd is de stad Deventer (daarvan behoren wel de dorpen en wijken Colmschate-Noord en -Zuid en De Hoven tot het LEADER-gebied).

 

Projecten moeten worden uitgevoerd in of ten goede komen aan dit gebied. Naast Salland zijn er nog veel andere LEADER-gebieden: Nederland telt er in totaal 31 (waarvan 4 in Overijssel) en in Europa zijn er meer dan 3.500.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.