Lauk Bouhuijzen: Mooi al die partijen waarop je kunt stemmen, maar worden het er niet erg veel?

Interessant? Deel het artikel

Lauk

Je weet het maar je weet het ook niet. Een tikje cryptisch, maar ik doel op de columns (en interviews in de Volkskrant) met nieuwe Nederlanders (welkom!) die blij zijn dat ze in alle vrijheid mogen en kunnen stemmen. Hasan Kaddour noemde het hier op deze site als politiek verslaafde zelfs zuurstof om te ademen.

Door Lauk Bouhuijzen

Verfrissend

Ik vond dat mooi. Wij die hier toevallig geboren en getogen zijn vinden dat heel gewoon, we weten ook niet beter. Op de verkiezingsdag ga je naar het stemlokaal en niemand zegt (of dwingt) je op partij A of B te gaan stemmen. Alleen mensen van 95 jaar of ouder hebben dat in de oorlogsjaren 40-45 anders meegemaakt, maar ik denk dat er toen weinig te stemmen was, laat staan vrij te stemmen. Zo’n reactie van onze nieuwe landgenoten vind ik dus heel verfrissend. Ik ben ook best blij met onze nieuwkomers. Vorig jaar heb ik de oude Varkensmarkt in Raalte in een column in het Weekblad voor Salland zelfs als Klein-Syrië omschreven gezien de vele zaken van Syrische Nederlanders (of andersom natuurlijk) die hier inmiddels zijn gevestigd.

Goede richting?

Toch, ik krijg het gevoel dat we ook in Nederland een beetje met die verkiezingen de verkeerde kant op gaan. Ooit, ik ben niet alleen maar geïnteresseerd in de geschiedenis van Salland maar er inmiddels ook een klein beetje onderdeel van, was er een hele rel omdat er in een stembureau in Raalte een aansteker op tafel lag. Voor de jongeren onder ons; dat ging niet om roken in het stembureau (daar maakte niemand zich toen druk om) maar op die aansteker stond een logo van een politieke partij. Ik dacht van D66 maar helemaal zeker weet ik niet. Daar sprak iedereen schande van; ongewenste beïnvloeding van de kiezer etc. Niet dat het veel verschil uitmaakte; toen stemde nog 75 procent van de Sallanders op het CDA. Altijd makkelijk destijds om een nieuwe College van Burgemeester en Wethouders te vormen, alleen de namen van de wethouders waren nieuwswaardig (maar meestal ook voor de verkiezingen al te voorspellen).

Twijfels

Nu zijn er steeds meer mensen die bij voorbaat de uitslag in twijfel trekken. Zo erg als in de VS is het gelukkig (nog) niet, maar het zijn toch haarscheurtjes in het vertrouwen in 100 procent eerlijke en correcte verkiezingen. Voor dat laatste moeten we echt knokken. Een beetje eerlijk bestaat namelijk niet. En dan doel ik niet op de ietwat simpele zielen die na de verkiezingen mopperen dat de uitslag volgens hen niet klopt; ‘Want iedereen in mijn omgeving heeft op partij A gestemd’, waarom hebben die dan niet minstens 140 zetels in de Tweede Kamer?’ Omdat we allemaal in onze eigen bubbel leven denk ik dan. Dat was vroeger al zo maar wordt door de social media (en slimme tech-reuzen) alleen flink versterkt. Ooit wist je; in deze arbeidersbuurt stemt iedereen PvdA, in die villawijk iedereen VVD. Dat was overzichtelijk en helder. Nu krijg je berichten van iedereen wereldwijd die ongeveer hetzelfde denkt. Tenminste, volgens de algoritmes.

Doorgedraafd

Ik vind het ook boeiend hoe iemand als Hasan tegen onze tientallen politieke partijen aan kijkt. Ooit was het aanbod een stuk overzichtelijker; socialistisch, communistisch, christelijk (in enkele varianten), liberaal en ongelovig, dat was het wel. Tegenwoordig is het politieke aanbod groter dan, denk ik, waar ook ter wereld. Zeker weten doe ik het niet maar kijkend naar omliggende landen lijkt dat wel te kloppen. Het voordeel is dat iedereen dus een grote of kleine partij kan vinden die aan zijn of haar ideeën voldoet, het nadeel is dat we na de verkiezingen zeker 5 partijen nodig hebben om een kabinet met een meerderheid te kunnen vormen. Misschien zijn we wat doorgedraafd. Ik voel wel wat voor een kiesdrempel van minimaal 2 of 3 Kamerzetels. En dissidente politici mogen van mij ook hun zetel wel sneller opgeven.

Zeker gaan stemmen

Ikzelf ga uiteraard ook stemmen. Door mijn werk als journalist heb ik duizenden politieke vergaderingen op lokaal, regionaal, provinciaal en landelijk niveau mogen verslaan (niet altijd even leuk, wakker blijven was soms echt een opgave), dus ben ik behoorlijk goed op de hoogte. Bovendien, ik ben nog nooit een gewoon mens tegen gekomen die al die dikke verkiezingsprogramma’s ook echt had gelezen. Vroeger (al was toen de trouw aan de eigen politieke stroming groter dan nu) en nu gaat het om de poppetjes. Toch heb ik een paar kieswijzers ingevuld. Leuk om te doen. De beste partijen scoren bij mij ruim 60 procent, de minst aantrekkelijke partijen rond 40 procent. Oftewel; gemiddeld voldoet een politieke partij voor de helft aan mijn wensen en ideeën.

Vluchtelingen

Dat kan kloppen want ik denk soms best afwijkend. Vluchtelingen opnemen, zeker, maar hoeveel? Kamp Moria moet absoluut leeg maar volgens de VN zijn er wereldwijd 50 miljoen vluchtelingen. Zelfs als we elk jaar 500.0000 vluchtelingen naar Nederland halen hebben we 100 jaar nodig… Nog afgezien van criminele smokkelbendes. Een druppel op een gloeiende plaat en tegelijkertijd ook geen reden om niets te doen natuurlijk. Ik heb ook nooit begrepen waarom sommige mensen het altijd hebben over ‘gelukzoekers’ als het om mensen uit Afrika gaat die hier een beter bestaan willen opbouwen. Want diezelfde mensen praten met bewondering en respect als het om Nederlanders gaat die in Canada of Nieuw-Zeeland ook een beter bestaan willen opbouwen.

Klimaat en geopolitiek

Het klimaat is zeker een probleem maar ik denk eigenlijk dat we ver voor de tijd dat Raalte aan zee ligt en Olst en Wijhe overstroomd zijn elkaar op deze aardbol al lang de tent uitgeknokt hebben in de strijd om voedsel, energie en grondstoffen. De vraag is alleen wie WO3 wint of dat er alleen maar verliezers zijn. Ik vrees dat laatste, uitgezonderd de kakkerlakken die ons overleven. Dat zeggen tenminste de deskundigen. Dat dus de partij die het dichtst mijn ideeën benadert niet verder dan 60 procent komt, volgens enkele ingevulde Kieswijzers, dat kan dus goed kloppen. Alleen, zal dat niet zo’n beetje voor iedereen wat meer of minder gelden? En is dat tegelijkertijd de verklaring waarom zoveel mensen teleurgesteld zijn in de politiek? Want de door jou gekozen partij voldoet om te beginnen maar aan een deel van jouw wensen. En dat wordt alleen maar minder als ze met andere partijen moeten gaan samenwerken. Zeg maar aangelengde wijn die nog verder verdund wordt.

Dilemma

Dat is dus een zwak punt van ons uitgebreide aanbod van politieke partijen. Maar het alternatief met twee partijen zoals in de VS of met 3 of 4 in de Bondsrepubliek en het VK is zeker niet beter. Misschien wel duidelijker; je weet wat je krijgt met die paar partijprogramma’s en met de definitieve winnaar. Daar is het een bokswedstrijd met een KO, hier is het meer een heel groot zangkoor waarbij sommigen uiteindelijk niet iets harder zingen. Maar wel vals zeggen veel kiezers dan.

Voorlopig ben ik tevreden met ons veelstemmige politieke koor en ga ik dus stemmen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.