Landbouwgif glyfosaat verboden als gemaksmiddel

Boeren mogen het landbouwgif glyfosaat niet meer voor het gemak gebruiken. Dat heeft de minister van Landbouw deze week toegezegd.

Interessant? Deel het artikel

groenlinks glyfosaat

Op het platteland wordt nogal royaal met landbouwgif gespoten. Daar krijgen boeren zelf, maar ook hun buren ondermeer Parkinson van. En het grondwater wordt er door vervuild. Maar dat is ‘binnenkort’ afgelopen. Spuiten voor het gemak wordt verboden.

Glyfosaat wordt gebruikt om onkruid dood te spuiten. Maar boeren gebruiken het gif ook voor ‘gemak’, dan spuiten ze grasland dood om het te ‘resetten’ en ploegen ze gif daarna de grond in. Daarvoor en voor ‘kalenderspuiten’ mag het gif niet meer gebruikt worden.

Al in 2018 nam de Kamer bij grote meerderheid een motie van D66’er Tjeerd de Groot aan. De minister weigerde het echter uit te voeren, omdat dat wettelijk niet zou kunnen. Vier jaar later blijkt dat helemaal niet waar zijn. En daarom heeft de minister besloten het gif te verbieden. De eerste paar jaar mogen boeren er nog lustig op los spuiten, maar dan is het afgelopen. 2025 is het streven, maar de minister vindt vervuild grondwater en parkinson niet ernstig genoeg om zich ook echt op een datum vast te pinnen.

De VVD vindt zelfs 2030 wel een mooie einddatum.
D66 heeft meer haast. Tjeerd de Jong wil dat afdwingen met weer een motie. Maar de landbouwminister vindt dat niet nodig. “Geef deze minister nu ook het vertrouwen”, zei hij tegen De Groot. “Ik heb gezegd dat ik het ga regelen. Het is toch evident dat ik dan niet zelf het proces zou willen vertragen.”
Dat gaan we dan meemaken.

Raalte was recent zo ongeveer de laatste gemeente die het gif nog toestond op haar gronden. GemeenteBelangen stemde tegen afschaffing, de rest was voor. Andere gemeenten, waterschap en provincie hadden al lang een verbod uitgevaardigd. Stichting IJssellandschap dat van zich zelf zegt zeer groen bezig te zijn is nog niet overgegaan tot een verbod.

Overigens kregen we een mail van Bayer dat nergens bewezen is dat je van glyfosaat parkinson krijgt. We willen die kanttekening uiteraard aan dit verhaal toevoegen, maar verwijzen ook graag naar het boek Parkinson van Bas Bloem, dat vol voetboten staat naar wetenschappelijke links.
Hier een link naar die wetenschappelijke artikelen over de gevaren van het landbouwgif glyfosaat.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.