Kracht voor omslag circulaire economie zit in de provincies

Interessant? Deel het artikel

plastic road plastic fietspad

Als ‘we’ doorgaan op de huidige koers om de economie circulair te krijgen, haalt Nederland en Overijssel de doelen niet die zijn vastgelegd. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarom is nu in kaart gebracht waar kansen liggen de verandering sneller door te voeren. Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel: “We maken concreet welke potentie we zien in Overijssel. En dat is best veel.”

“In een aantal specifieke sectoren, zoals kunststof en textiel, behoren we tot de koplopers. Er gebeurt veel en we boeken goede resultaten. Ondernemers, het bedrijfsleven en het onderwijs springen steeds meer in op de kansen die circulaire economie biedt om hun onderneming toekomstgericht te houden. De ondersteuning van het MKB en het stimuleren van ondernemerschap is daarom één van onze speerpunten. Dat doen we bijvoorbeeld via onze middenstructuur van Oost NL en regionale loketten zoals Kennispoort. Steeds meer ondernemers weten met hun circulaire vraagstukken de weg daar naartoe te vinden. Dat zien we ook in de cijfers: in 2020 ging een kleine 20% van de begeleidingstrajecten van Kennispoort al over circulariteit”.

Nationale koers richting circulaire toekomst

Nederland wil richting een volledig circulaire economie. Het bundelen van krachten en kansen zet die koers in. Provincies sluiten daarbij aan op bovenregionale thema’s. De provincies vormen de springplank richting een volledig circulaire economie in 2050: “de ideale middenvelders, ook scorend voor een circulaire wereld”.

Bekijk hier hoe de kansen in kaart zijn gebracht. Voor Overijssel springt de Plastic Road er uit als en al gegrepen kans: fietspaden en parkeerplaatsen van gerecyclede kunststoffen. Uitgetest in Zwolle en Giethoorn (wereldprimeur) en in 2020 opgepakt door markt (Wavin en KWS) voor industriële productie. Rol provincie: launching customer en financiering.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.