Als ‘we’ doorgaan op de huidige koers om de economie circulair te krijgen, haalt Nederland en Overijssel de doelen niet die zijn vastgelegd. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarom is nu in kaart gebracht waar kansen liggen de verandering sneller door te voeren. Gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel: “We maken concreet welke potentie we zien in Overijssel. En dat is best veel.”
“In een aantal specifieke sectoren, zoals kunststof en textiel, behoren we tot de koplopers. Er gebeurt veel en we boeken goede resultaten. Ondernemers, het bedrijfsleven en het onderwijs springen steeds meer in op de kansen die circulaire economie biedt om hun onderneming toekomstgericht te houden. De ondersteuning van het MKB en het stimuleren van ondernemerschap is daarom één van onze speerpunten. Dat doen we bijvoorbeeld via onze middenstructuur van Oost NL en regionale loketten zoals Kennispoort. Steeds meer ondernemers weten met hun circulaire vraagstukken de weg daar naartoe te vinden. Dat zien we ook in de cijfers: in 2020 ging een kleine 20% van de begeleidingstrajecten van Kennispoort al over circulariteit”.
Nationale koers richting circulaire toekomst
Nederland wil richting een volledig circulaire economie. Het bundelen van krachten en kansen zet die koers in. Provincies sluiten daarbij aan op bovenregionale thema’s. De provincies vormen de springplank richting een volledig circulaire economie in 2050: “de ideale middenvelders, ook scorend voor een circulaire wereld”.
Bekijk hier hoe de kansen in kaart zijn gebracht. Voor Overijssel springt de Plastic Road er uit als en al gegrepen kans: fietspaden en parkeerplaatsen van gerecyclede kunststoffen. Uitgetest in Zwolle en Giethoorn (wereldprimeur) en in 2020 opgepakt door markt (Wavin en KWS) voor industriële productie. Rol provincie: launching customer en financiering.