Klussen in voedselbos en perenbongerd in Olst

Interessant? Deel het artikel

voedselbos klusdag eetbaar olst

De lente roept, en wie graag naar buiten wil en meer wil dan wandelen, kan zaterdag 27 maart meedoen op de volgende klusdag van Eetbaar Olst-Wijhe.

Door Eetbaar Olst-Wijhe

Buiten, op veilige afstand van elkaar, kunnen we prima in het landschap werken. De laatste jaren doen we dat regelmatig, met oude en nieuwe bekenden, in het voedselbos in Olst-Zuid, aan het einde van de Rietgors, tussen de Aardehuis-wijk en het spoor.

Half december heeft een enthousiaste groep vrijwilligers daar een heel palet aan bomen en struiken aangeplant, die over een aantal jaren hun vruchten en noten gaan leveren. Nu is het geen goed idee om hen te gaan lopen pamperen. Maar het klimaat verandert, wat betekent dat het weer steeds minder voorspelbaar is, maar wel extremer zal blijven worden. Daarom maken we het de jonge aanplant wel graag wat makkelijker. Dat doen we door zogenaamde ‘mulchmatten’ aan de voet van bomen en struiken aan te brengen: een pakket van een aantal lagen organisch materiaal. Zij onderdrukken allereerst de groei van het kweekgras in de ‘boomspiegel’, het stukje bodem direct om de aanplant heen. En verder zorgen ze dat de verdamping ter plekke beperkt blijft zodat de aanplant minder snel zal verdrogen. Het zal ze helpen om te wortelen en verder uit te groeien; als ze eenmaal schaduw gaan werpen, wordt het kweekgras minder concurrerend, want dat wil het liefst directe zon. Tegen die tijd zal de mat verteerd zijn.

Genoeg te doen

Andere klussen op zaterdag 27 maart zijn het aanbrengen van boombescherming om de aanplant, in de vorm van een plastic draadkooi, en het uitgraven van de wortelkluitjes van bramen. Bovendien is er werk in de ParticiPerenBongerd iets verderop. In het kader van de provinciale Pilot Landschapsbeheer 2.0 is daar even terug door een boomverzorger gewerkt aan het verwijderen van dode bomen in het naaldbosje direct ten noorden van de bongerd. Ook is de elzenhaag uitgedund, zodat er ruimte is voor nieuwe soorten, die de biodiversiteit structureel omhoog helpen brengen. Een deel van het gezaagde hout is versnipperd, en die snippers gaan we gebruiken om de bodem te voeden, en tegelijkertijd de bramen en brandnetels de pas af te snijden. Daarvoor wordt in een deel van de bongerd worteldoek ingezet. Door deze op de ‘hotspots’ uit te spreiden en te bedekken met houtsnippers, krijgen deze planten weinig kans, en verteren zij dankzij het toenemende bodemleven tot nieuw, schoon en luchtig bodemmateriaal. De verwachting is dat we er later in het jaar ook nieuwe aanplant kunnen gaan toevoegen.

Uiteraard is iedereen weer welkom, aanmelding via eetbaarolstwijhe@gmail.com.

Om 9.30 uur is er koffie en thee bij het Middenhuis, middenin in de Aardehuis-wijk. Om 15.30 uur gaan we opruimen. Als je één dagdeel wilt meedoen, geef dat ook even aan.

Handig en verstandig om mee te nemen: handschoenen, fles water, mondkapje. Normaal gesproken gaan we voor ‘potluck’ als lunch, waarbij iedereen iets inbrengt om te delen, maar vanwege corona doen we nog even ‘eigen bammetjes’.

Zie ook informatie op het online platform: halloijsseldal.nl/activiteiten

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.