Klokken luiden ter herdenking van de stormvloed van 1825

Op 4 februari 2025 is het precies 200 jaar geleden dat Overijssel werd getroffen door de verwoestende stormvloed van 1825. Deze natuurramp, veroorzaakt door een felle noordwesterstorm en springtij, brak op 65 plekken de dijken en zette een kwart van de provincie onder water.

Interessant? Deel het artikel

Oversticht herdenking watersnood 1825 toren
©Het Oversticht

Het geweld van het water sleurde mensen, dieren, bomen en complete boerderijen mee. Alleen in Overijssel vielen al 305 dodelijke slachtoffers. De stormvloed van 1825 geldt als de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa.

(Lees verder onder afbeelding)

oversticht kaart rampgebied 1824
©Het Oversticht

Herdenkingsmoment: klokken luiden

Twee eeuwen na dato luiden we opnieuw de klokken, ditmaal niet als waarschuwing, maar als eerbetoon aan de slachtoffers. Op 4 februari 2025 zullen in het voormalige rampgebied om precies 18.25 uur de klokken 305 keer luiden – één slag voor ieder slachtoffer.

Oproep: doe mee en luid de klokken

Ben jij klokkenluider of heb je toegang tot een kerkklok, toren of carillon in of rond het overstroomde gebied? Doe dan mee aan deze bijzondere herdenking. Samen staan we stil bij de omvang en impact van deze ramp en eren we de herinnering aan de slachtoffers.

De rol van kerken in 1825

Tijdens de ramp in 1825 speelden kerken een cruciale rol. Ze luidden de noodklokken om mensen te waarschuwen voor het snel stijgende water. Daarnaast boden ze onderdak aan vluchtelingen en verzorgden ze praktische hulp zoals eten, drinken en kleding. Na de ramp werden kerken een plek van troost, rouwverwerking en gemeenschapsherstel. Ook in deze herdenking spelen kerken weer een centrale rol.

Praktische informatie

• Datum: 4 februari 2025
• Tijd: 18.25 uur
• Duur: 305 slagen
• Locatie: Op zoveel mogelijk plekken in het voormalige rampgebied (zie kaart)

Project Stormvloed 1825

Deze herdenking maakt deel uit van het project ‘Stormvloed 1825’, een initiatief van de Overijssel Academie en Het Oversticht.

Bijna tweehonderd jaar na dato is de Overijsselse Watersnoodramp een vergeten ramp in ons collectieve geheugen. Terwijl de ramp voor de klimaatopgaven van de toekomst juist ontzettend relevant en actueel is.

Onder de projectactiviteiten vallen een podcast genaamd Waterwolf, een burgeronderzoek naar verhalen over leven met water en de restauratie van het gemaal A.F. Stroink door Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Vragen

Voor vragen kun je contact opnemen via marieke.vanzanten@hetoversticht.nl.

Wil je meer weten over het project of deelnemen aan deze herdenking?

 

Ga naar stormvloed1825.nl voor meer informatie of om je aan te melden.

Oversticht herdenking watersnood 1825 huidige situstie

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Klokken luiden ter herdenking van de stormvloed van 1825”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden