Klimaatprobleem veel groter dan de uitschakeling van Nederland

Interessant? Deel het artikel

matthijs nijboer natuur en milieu overijssel

We zouden het klimaatprobleem eigenlijk net zo drastisch moeten aanpakken als we nu van plan zijn met het Nederlands elftal, is zo ongeveer de stelling van Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. Nu we vroeg zijn uitgeschakeld roept ieder sportprogramma om een betere aanpak. Bij het klimaat is de nood veel hoger.

Door Matthijs Nijboer

Het ging wel erg snel, dit EK voor Oranje. Het oranjegevoel werd maximaal aangewakkerd door commercie. Maar voordat het goed en wel begonnen was, bleek het alweer over. Enkele weken tevoren zag ik een liedje van de Speld met helaas voorspellende waarde. Na corona-perikelen waren veel mensen wel toe aan feestje.

Zo’n tijdelijke puls van enthousiasme lijkt er soms ook te zijn rond de aanpak van het klimaatprobleem. Het wordt ons duidelijk dat we echt stappen moeten zetten. Een mooi voorbeeld was de film van “An inconvenient truth” van Al Gore, alweer 15 jaar geleden. Dankzij zijn boodschap werden veel mensen zich bewust dat er echt iets moest veranderen.

Als we dan proberen een begin te maken met de aanpak, blijkt dit minstens net zo moeilijk als winnen van Tsjechië. Het klimaatprobleem vraagt om drastische ingrepen en is zeker niet makkelijk. Tegelijkertijd is het ook zo dat alle kleine beetjes helpen. De aanpak van het klimaatprobleem is geen “zero-sum game”, zoals in de achtste finale: één windmolen is nog altijd beter dan geen windmolen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.