Klimaatexpo De Fundatie: hoe kunst meedenkt in de transitie

Dat we met het klimaat aan de gang moeten, dat weten we - op een eigenwijze enkeling na - donders goed. Maar hoe? Klimaatexpo '22 heeft kunstenaars gevraagd hun klimaat-stand-van-zaken te verbeelden.

Interessant? Deel het artikel

kunst fundatie nijenhuis 220923 klimaat expo

Mede door politieke onmacht en desinteresse van de samenleving loop het klimaat gierend uit de hand. Anderhalve graad opwarming is tien procent. Dat kan de aarde wel aan, maar de mens niet. Museum De Fundatie heeft kunstenaars gevraagd mee te denken over de transitie: hoe dan ook.

Kunstenaars konden vrij inzenden voor deze expo in kasteel Het Nijenhuis in Wijhe/Heino, museum De Fundatie in Zwolle, het Academiehuis en De Grote Kerk, beiden ook in Zwolle. De meeste werken kom je in Het Nijenhuis tegen, ook omdat er veel buiten geëxposeerd is, in het door de droogte bruine gras in de beeldentuin van het kasteel.

De klimaatwerken zijn heel divers en hebben allemaal een afzonderlijke boodschap: een arena vol mensen die netjes kijkt wat er gebeurt, maar vooral niks doet; een enorme roeptoeter die we lijken te negeren; kunst van afval; kunst van natuurlijk producten; mieren die zich aan het klimaat aanpassen (zij wel); een bos dat gevangen is in onze regelzuchtige netheid; nieuwe verkeersborden die waarschuwen voor waar we nu nog geen last van hebben maar straks wel… De tentoonstelling is opgebouwd uit ‘kleinere’ stapstenen die per stuk niet alarmeren, niet schreeuwen, eigenlijk zelfs niet eens lijken te waarschuwen. Maar al die stapstenen bij elkaar, geven je aan het eind van het museale bezoek een onbestendig gevoel, alsof je niet echt door hebt dat er iets knaagt, maar opgeteld het gevoel krijgt dat je aan de bak moet. Want een hangbrug waarvan de onderleggers doorlopers zijn is wel grappig, maar het duurt even voor je beseft dat we die hangbrug wel eens nodig kunnen gaan hebben in de toekomst, maar dat we die schaatsen niks meer gaan hebben, dus die kunnen wel voor iets anders dienst doen. In Nederlandse vlag (met rood gewoon boven) gekleurde mensen rennen als de wieken van een windmolen achter elkaar aan. Niemand die er uit stapt, maar ook niemand die een windmolen wil.

Het klimaat kan op dit moment wel wat activisme gebruiken, activisten die de slappe hap van ‘kiek’n wat het wödt’  aanjagen. Kunstenaars hebben misschien wel de rol activisten aan te jagen. Misschien hebben ze wel de rol bezoekers het kontje te geven nu toch maar eens serieus werk te maken van het klimaat. Of wellicht is er nog een andere rol, dat iemand er stukjes over gaat schrijven bijvoorbeeld. Maar vraag de kunstenaar niet naar zijn bedoeling, dat bepaalt zijn werk en jij als consument.

Mij hield het de rest van de dag goed bezig. Benieuwd hoe jij er vandaan komt.
De expo duurt nog tot en met 4 december 2022.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.