Klimaatcrisis: Wat kun je er zelf aan doen? Extinction Rebellion vindt van wel!

Extinction Rebellion presenteert zich in Holstohus, gelukkig wil 2/3 van Nederland immers nog wél het leven van de mens op aarde redden.

Interessant? Deel het artikel

a12 extinction rebellion salland deventer 230203 graag hoofdplaat
Foto: Hindele Zondervan

OLST – Bijna iedereen heeft wel eens gelezen of gehoord van de vaak burgerlijk ongehoorzame klimaatacties van Extinction Rebellion (XR). En vrijwel iedereen heeft er inmiddels ook wel een mening over. Maar wie weet uit de eerste hand waarom de mensen van XR in actie komen, en hoe zij zichzelf organiseren?

Op vrijdag 31 maart presenteert Extinction Rebellion zich in het Holstohus in Olst. De bijeenkomst begint om 19:30 u (zaal is open vanaf 19:15 u) en eindigt rond 21:30 u. De toegang is gratis, koffie of thee zijn voor eigen rekening.

Na een korte kennismaking start de avond met een presentatie over de huidige stand van zaken in de klimaat- en ecologische crisis. Wat is daarop het antwoord vanuit XR? Hoe zit die beweging in elkaar, wat voor werk wordt er voor en achter de schermen verzet, en is deelname misschien ook iets voor jou? Op al deze en meer vragen krijg je antwoord.

Kijk voor meer informatie over deze bijeenkomst op: https://rb.gy/z8bbsq

XR in het kort

Extinction Rebellion is een wereldwijde burgerbeweging die zich inzet om het leven op Aarde te behouden. XR zet druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zie je terug in XR als beweging; iedere maand zijn er meer mensen actief in steeds meer lokale XR-groepen.

Vanuit het onderliggende principe ‘Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen’ stelt XR drie eisen aan de overheid:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Nieuwsgierig maar ben je verhinderd op 31 maart? Kijk op https://extinctionrebellion.nl/events/ voor meer bijeenkomsten, acties en andere activiteiten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.