’s Morgens een smoothie bowl van gemixt fruit, voor de lunch een buddha bowl van rauwkost en ’s avonds een poké bowl met ‘van alles wat’. Zo ongeveer eet je tegenwoordig met je drukke bestaan én gezond én gemakkelijk. Maar hoe maak je nou zo’n poké bowl? Leerlingen van diverse basis- en middelbare scholen in Overijssel zijn daar mee aan de slag gegaan tijdens een Food Challenge.
Wat de leerlingen tijdens de Food Challenge vooral ontdekten, is dat gezond leven zo leuk kan zijn. Ze gingen op een Foodcamp, een soort van schoolkamp, maar dan vooral met als doel meer te weten te komen over eten. En belangrijk doel was het maken van en poké bowl, een bowl waarin de je de schijf van vijf in een soort van eenpansgerecht terecht laat komen. Je kookt met wat er voorradig is, dat kunnen ook restantjes van de dag ervoor zijn, maar omdat je op een boerderij is, is er vooral altijd van alles voorradig.
Drie basisscholen en vijf scholen uit het voortgezet onderwijs in NW Overijssel strijden in de eerste Food Challenge om de beste pokébowl van 2021: Cees Wilkeshuisschool, EHL De Boerhaave en EHL Arkelstein uit Deventer, KC Bernhard, VSO SG Eekeringe uit Steenwijk, KC Immanuel uit Steenwijkerwold en Thomas a Kempis College en de Ambelt uit Zwolle.
Organisatie en lespakket
De Challenge wordt georganiseerd door SVO vakopleiding Food Zwolle en LekkerBoer samen met partners Jong Leren Eten Overijssel, SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth, met ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gast-workshop van SVO.
Foodcamp
De ingrediënten voor de poké bowl komen deels van de betreffende boerderij, die de leerlingen zelf oogsten. Zo werden bij legkippenbedrijf Grootentraast in Schalkhaar eieren ‘geoogst’ samen met boerin Liset. Voor de rest van de poké bowl was er keuze uit grotendeels producten van boerderijen en tuinderijen uit de buurt, via streekproductenplatform Hallo Boer, aangevuld met o.a. vis- en vega-producten. “Duurzaamheid is ook belangrijk tijdens de challenge. Kies je voor vlees of vega? Ga je voor de exotische mango of de lokale peer?”, aldus Martijn Wassenaar van SVO. “Onze leerlingen hebben echt genoten!” vertelt Tamar Stevens, docent EHL Arkelstein Deventer. Het Foodcamp kent ook en bootcamp die wordt begeleid door SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer. Daarbij werd gebruik gemaakt van ‘boeren’ materialen en obstakels zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden, maar ook slootjes, en het weiland en bos rond de boerderij. “Bijzonder om te zien hoe enthousiast ze bij elk onderdeel meededen. Dit weten ze over 10 jaar nog!”
Beoordeling door Eagles en PEC
Vier teams met de beste pokébowl mogen naar de finale op 9 juni bij SVO. De teams worden beoordeeld door een deskundige jury, met chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar en zowel een speelster van PEC Zwolle als een vertegenwoordiger van Go Ahead Eagles. Het team met de beste pokébowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van hun favoriete club. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste pokébowl van 2021.
Voorinschrijving 2022
Scholen die belangstelling hebben voor volgend schooljaar, kunnen zich vanaf nu melden via een voorinschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De voorinschrijving is ter inventarisatie. Uiteraard dient de pilot succesvol afgerond te worden om een vervolg te kunnen geven aan het eerste jaar. Deelname aan de Food Challenge is kosteloos door inzet van subsidie Jong Leren Eten ‘Lekker naar buiten’. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen.