Kijken in de keuken van Ghizlane : Andalusische Gazpacho

Interessant? Deel het artikel

Two glass bowls filled with Spanish gazpacho soup shot from above on rustic wooden table. Ingredients like tomatoes, parsley, garlic, green bell pepper, cucumber, onions and olive oil complete the composition. Predominant colors are brown, green and red. DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.
.

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders van allerlei achtergronden via deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze eraan hechten en natuurlijk zijn we heel nieuwsgierig naar recepten. Eerder verschenen artikelen vind je hier.

Door Ghizlane Maktoub

Tijdens de lente-en zomermaanden is Gazpacho een gemakkelijke maaltijd, voedzaam, vers en gezond. In dit geval gaan we ons richten op het maken van Andalusische Gazpacho, met de belangrijkste ingrediënten en de stappen om het te bereiden.

Andalusische Gazpacho is een van die Spaanse recepten die even typisch als heerlijk zijn. In het lente- en zomerseizoen vind je het meestal op de dagmenu’s van de restaurants daar, met als alternatief Cordovan Salmorejo, wat een heel ander recept is. De wortels van dit gerecht zijn erg oud en vreemd genoeg bevatte de gazpacho van oorsprong geen groenten, maar bestond uit brood gedrenkt in water, olie en azijn, waaraan soms knoflook of amandelen werden toegevoegd. In Al-Andalus Spanje werd dit type gazpacho al geconsumeerd. De meest specifieke verwijzing naar wat vandaag de huidige Andalusische gazpacho is, voert ons echter terug naar de 16e eeuw, toen tomaten en paprika’s, twee van de fundamentele ingrediënten van gazpacho, uit Amerika kwamen. Het werd voornamelijk geconsumeerd door Andalusische boeren, en het was in de 19e eeuw dat gazpacho ook populair begon te worden onder de burgerlijke klasse, die hen de gewoonte gaf om het te serveren met stukjes brood of kleine stukjes groenten.
Hier stellen we het recept voor van de typisch Andalusische gazpacho met peper, tomaten, komkommer en knoflook.

* Andalusische Gazpacho recept

Ingrediënten:
Voor een liter gazpacho
1 kilo rijpe tomaten
1 groene paprika Italiaans type (als het erg groot is, halveer dan)
1 komkommer
1 teentje knoflook (of meer naar smaak)
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels witte azijn
1 theelepel zout

voorbereiding:

1- Was de tomaten, komkommer, paprika en ui goed. Laat uitlekken.
2- Snijd de groenten in vierkanten.
3- Doe de gesneden tomaten in het blenderglas (als je er geen hebt, kun je alles in een pot doen en een automatische staafmixer gebruiken).
4- Verwijder het steeltje en de zaadjes van de paprika, snijd hem in stukjes en doe hem bij de tomaten.
5- Pel het teentje knoflook en doe het bij de rest van de groenten.
6- Als alle gazpacho-groenten in het blenderglas zitten, zet u deze in werking (goed afgedekt) en laat u deze draaien totdat er geen stukjes groente meer over zijn (de tijd hangt af van het vermogen van de blender).
7- Voeg het zout, de olie en de azijn toe. En naar smaak corrigeren. Als de gazpacho de juiste consistentie heeft, ga dan naar de volgende stap, zo niet, dan kun je koud water toevoegen tot het naar wens is. Houd er ook rekening mee dat als u de gazpacho te veel water geeft, de smaak zal verminderen en u mogelijk het zout en de azijn moet corrigeren.

Zet in de koelkast en serveer koud.en eetsmakelijke

Als je meer details wilt over het recept of over eerdere recepten, kun je ons mailen : MadeinHuis44@gmail.com
Of via e-mail naar Damast: info@damastinsalland.nl

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *