Kijken in de keuken van….. Willy Boogaard

Interessant? Deel het artikel

210526WillyBoogaard

Damast in Salland legt regelmatig thema’s voor waarop mensen worden verzocht te reageren om zo een kettingreactie op gang te brengen. Één van deze thema’s is Kijken in de keuken van… waarbij tips voor mooie gerechten en recepten gedeeld worden. Reeds verschenen artikelen vind je hier.

DoorWilly Boogaard

Recept Brandnetelsoep

Voor deze brandnetelsoep heb ik mij laten inspireren door het boek “Wild Plukken” van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer. In dit boek staan allemaal recepten rondom wild plukken het jaar rond.

Dit is een lekker voorjaarssoepje. Het is bloedzuiverend en – versterkend en daarom heel goed als voorjaarskuur.

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 400 gram jonge brandnetelbladeren
  • Klontje plantaardige boter
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 geperste teen knoflook
  • 2 geschilde en in stukjes gesneden aardappelen.
  • 1 liter groentebouillon
  • Zout en peper
  • 100 ml haverroom
  • Topping van pompoenpitten en madeliefjes of andere eetbare bloeiende bloemen

Pluk de brandnetel op een “schone” plek. Dus niet vlakbij een pad waar veel honden worden uitgelaten. Gebruik eventueel handschoenen bij het plukken. Ik gebruik altijd een schaar en knip de top en laat de bladeren vallen in een bakje.

Op de foto zie je dat de brandnetels die ik net heb getopt. De lichtgroene bladeren zijn de bladeren van look-zonder-look. De blaadjes hiervan hebben een uiachtige smaak en zijn ook heel goed te gebruiken voor de topping.

Maar weer terug naar de brandnetel.

Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet. Laat ze uitlekken.

Hak de bladeren fijn. Ik gebruik vaak een soort saladevork bij het hakken van de bladeren.

Doe de boter in de pan en fruit hierin de ui.

Voeg daarna knoflook toe.

Daarna de aardappelen en de bouillon erbij.

Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

Doe dan de brandnetels erbij en laat het nog 5 minuten zachtjes koken.

Maak de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper en room.

Serveer met een topping van pompoenpitten en madeliefjes of andere eetbare bloeiende bloemen.

Eet smakelijk!

 

Damast in Salland is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Kijken in de keuken van….’ Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.