Kijken in de keuken van Ghizlane: Mutabbal uit de Syrië

Interessant? Deel het artikel

MT 01 Ghislane

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze aan hechten en natuurlijk we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen artikelen vind je hier.

Door Ghizlane Maktoub

Mutabbal

De Syrische Mutabbal is een van de populaire hapjes die in verschillende landen van de Levant bekend is, en het onderscheidt zich door zijn gevarieerde en onderscheidende smaken. En het staat bekend vanwege aubergine als een van de belangrijkste ingrediënten. Het onderscheidt zich ook door zijn heerlijke smaak. Het wordt door een groot aantal mensen beschouwd als een van de meest favoriete gerechten.
Het kan bij veel maaltijden worden geserveerd, zoals grills, pangerechten met augurken. Gekookt of door grillen in de oven of op gas. Het kan gemakkelijk thuis worden bereid, met veel mogelijkheden om er gewenste smaken aan toe te voegen. In al mijn recepten gebruik ik altijd mijn eigen touch.

De populaire traditie zegt dat dit een zoet en verleidelijk gerecht is, dat het moeilijk is om te stoppen met eten als men eenmaal is begonnen. Vrouwen – zegt met – die het regelmatig consumeren, krijgen zelf ook de kenmerken van zoetheid en verleiding 😉

Ik hoop dat je het thuis gaat uitproberen en ervan geniet.

Hierbij het recept om Syrische Mutabbal te maken.

Ingrediënten

  • 4 of 5 aubergines (afhankelijk van de maat)
  • 1 dessertlepel gemalen komijn.
  • Fijn zout naar smaak
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • Het sap van een citroen.
  • 2 grote eetlepels Tahini *( Kijk hieronder)
  • 50 ml extra vierge olijfolie (en een beetje meer om de room te versieren) * 3 grote lepels ongezoete Griekse yoghurt

Optioneel kunnen we garneren met granaatappelpitjes en gehakte peterselie.

In een oven op 180 ° C zetten we de aubergines gedurende 20 à 30 minuten. Als ze eenmaal heel mals zijn, halen we ze uit de oven en laten we ze ongeveer 10 minuten afkoelen, totdat ze kunnen worden gehanteerd zonder onze vingers te verbranden.

Vervolgens verwijderen we de schil en verwijderen we met behulp van een lepel al het vruchtvlees en bewaren we het op een bord. Dit wordt de basis van een heerlijke crème.

Met behulp van een vork pureren we het vruchtvlees van de aubergine tot een puree wordt. Vervolgens voegen we sap van een citroen, Griekse yoghurt, tahin, geraspte knoflook, olijfolie, komijn en zout naar smaak toe. We mengen alle ingrediënten voorzichtig om de textuur te behouden, totdat we een puree- achtige crème hebben. Het wordt iets dichter, wanneer we het in de koelkast zetten. Koud is het lekkerst.

Om het op te dienen kunt u het beste een grote, vlakke schaal kiezen. Op deze manier kunnen we het gemakkelijk met meerderen delen. We smeren de auberginecrème op een bord, garneren het met de granaatappeltjes en gehakte peterselie. Voor de finishing touch voegen we een scheutje extra vierge olijfolie toe en serveren we er vers Arabisch brood.

Ik stel je dit recept graag ter beschikking. Zoals je kunt zien, vereist het het geen hogere kookkunsten, het is gemakkelijk en snel te bereiden, supergezond en voedzaam.

Het is een gerecht waar ook kinderen dol op zijn en het is leuk het met hen te bereiden.

Eet smakelijk!

Bereiding van de Tahine of Tahina

Als je deze traditionele Arabische pasta op basis van sesam niet kunt krijgen is het heel gemakkelijk om hem thuis te bereiden. Zo heb je het vers gemaakt en met een beetje olijfolie van eerste persing blijft het lang houdbaar. Het kan zelfs worden ingevroren.

Sesamzaadjes zijn op elke markt te vinden.

We beginnen met het roosteren of bruinen van de zaden op zeer laag vuur gedurende ongeveer 10 minuten. Je kunt het zowel in een pan als in de oven doen, afhankelijk van wat voor jou het gemakkelijkst is.

Als ze eenmaal lichtbruin zijn (zonder te exploderen), doen we ze in een koffiemolen. We geven het 2 impulsen en doen ze dan in een vijzel. Als je geen koffiemolen hebt, dan direct in de vijzel.

Voeg een scheutje extra vierge olijfolie en een beetje water toe en meng met de vijzel tot een emulsie.

De consistentie moet romig en zelfs ietwat dik zijn, het moet een witte tot gouden pasta zijn. De smaak is uitgesproken en lijkt op die van gedroogd fruit. We voegen zout naar smaak toe.

Tahine of sesampasta wordt niet alleen gebruikt om dit soort room te maken (hummus heeft er ook veel van) maar het gaat ook bij veel andere maaltijden.

Damast in Salland is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Kijken in de keuken van….’ Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft. info@damastinsalland.nl

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.