“Kerst is pas kerst als iedereen en alles het goed heeft”

Elk jaar vraag ik me weer af hoe ik me tot Kerst ga verhouden.

Interessant? Deel het artikel

agnes heethaar
Eigen foto

Kerst, het vieren van de geboorte van een kind vol belofte voor een betere wereld. Het feest van gezelligheid en samenzijn.

Toch zie ik heel veel andere dingen om mij heen. Er is veel drukte, er moet zo veel: kaartjes versturen, goede doelen steunen, het menu voor Kerst bedenken, je afvragen hoe je de Kerstdagen gaat verdelen over de verschillende familieleden. Ik zie winkelwagentjes die afgeladen vol zijn, mensen die druk zijn met cadeautjes kopen voor elkaar. De kerstboom die opgetuigd moet worden. Druk, druk druk. En dan op de dag zelf valt het soms zo tegen. De stress bij het eten koken, de onderlinge verhouding die soms toch gestrest zijn, waardoor het een beetje nep gezellig is. En dan de mensen die geen familie of vrienden hebben waar ze gezellig mee samen kunnen zijn of geen geld hebben om er iets moois van te maken.

Jarenlang hou ik me bezig met de vraag waar Kerst nou eigenlijk echt om gaat. En waarom we ons beperken tot 2 dagen per jaar. Even proberen we allemaal in een positieve stemming te komen en zijn blij als de dagen weer voorbij zijn en we weer normaal kunnen doen.

Voor mij zou Kerst pas echt Kerst zijn, als iedereen genoeg goed eten heeft, een fijn huis, een goede plek om te leven, zijn dromen kan waarmaken en dat we elkaar waarderen om wie we zijn. Dat de dieren kunnen leven zoals bedoeld is. En dat onze planeet met zorg wordt omringd. Ik zou wensen dat dit een algemene geloofsovertuiging is, waar we allemaal voor willen gaan. Een soort van universele waarheid.

Misschien is het wel zo dat we elk jaar weer Kerst nodig hebben om ons dat te herinneren zodat we elke keer weer een stapje voorwaarts kunnen zetten. Dat hoop ik. Onze aarde is zo’n mooie plek om te wonen en het leven kan zo mooi zijn. Waarom zouden we daar met zijn allen niet voor gaan? Dat we bij het maken van keuzes ons niet alleen afvragen of deze goed zijn voor onszelf, maar ook voor iedereen en alles. Ik denk dat dat het leven een stuk mooier zal maken.

Bij het eten dat we eten, vragen we ons af of die groenten en dieren een goed leven hebben gehad.

Bij het kopen van kleding vragen we ons af of de stoffen goed zijn en gemaakt onder eerlijke omstandigheden.

Bij het bedrijven van handel vragen we ons af of beide partijen in gelijke mate er beter van worden.

Bij het uitgeven van geld vragen we ons af bij wie dat geld terecht komt en of dat een waarde vertegenwoordigt waar iedereen beter van wordt.

Bij het versieren van de kerstboom houden we rekening met de boom en planten hem zo snel mogelijk weer in de grond.

En bij het samenzijn hebben we waardering voor het anders zijn en zijn nieuwsgierig naar elkaar.

En de liefde voor elkaar geeft de warmte waar iedereen blij van wordt.

Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over ““Kerst is pas kerst als iedereen en alles het goed heeft””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant