Kees Huls ontvangt eerste Jura Janosik-onderscheiding: Moedig Hart van Salland

Kees Huls uit Raalte heeft op zijn 75ste verjaardag de Moedig Hart van Salland – onderscheiding gekregen van familie en vrienden. Deze wordt vanaf nu uitgereikt aan mensen met een moedig hart die zich bovenmatig in blijven zetten voor een leefbare SAMEN-leving.

Interessant? Deel het artikel

Screenshot
Screenshot

Het ‘Moedig Hart van Salland’ is gebaseerd op Jura Janosik, een 17de -eeuwse volksheld uit Slowakije, een soort Robin Hood van Centraal-Europa. Hij stal van de rijken en gaf dat aan de armen, die hij ook op andere manieren beschermde van de heersende klasse. Uiteindelijk is hij verraden, gevangengenomen en geëxecuteerd. Hij is een symbool geworden van het voeren van oppositie en verzet tegen de gevestigde orde, symbool ook van rechtvaardigheid en verzet.

Kees werd met het ‘Moedig Hart van Salland’ verrast op een surpriseparty bij zijn dochter thuis, waar een twintigtal vrienden en familie bij aanwezig waren. Kernwaarde van de onderscheiding is het beschermen van mensen tegen de heersende klasse, die dat zelf minder goed kunnen. Daar krijg je in dit land geen koninklijke onderscheiding voor, want je strijkt er de heersende klasse ook wel eens mee tegen de haren in. Kees loopt daar niet voor weg.

Sterker nog, vrienden deden eerder een poging voor Kees een koninklijke onderscheiding te regelen. Dat is geweigerd wegens ‘opruiende’ activiteiten van hem in het verleden. Volgens de gedachte van Jura Janosik moet je daar trots op zijn. Je voert pas succesvol oppositie tegen onrecht en heerschappij als de heersende klasse je een lintje weigert.

Kees Huls durft zich uit te spreken, daar waar anderen zwijgen. Zo greep hij eens een douanier bij de stropdas die een voorganger bij de paspoortcontrole discrimineerde.

Kees is een uitgesproken columnist, opiniemaker en stuwende kracht van het digitale nieuwsplatform HierInSalland.

Hij is stille kracht achter de lokale politieke partij GemeenteBelangen. Vanwege zijn hoge ethische waarden en normen kan hij die twee petten met gemak dragen.

Kees voert het woord namens mensen die door verdrukking zelf niet de kans hebben dat te doen, zie zijn opinies over extreemrechts en de Palestina-kwestie. In zijn opiniestukken blinkt hij uit met zijn gegronde- analyses gebaseerd op historisch kennis en onderzoek. Het leggen van parallellen tussen verleden en heden vormt basis van zijn journalistieke stukken.

Kees richtte een meldpunt op voor door de Rabobank gedupeerde mensen, waardoor diverse benadeelden hun geld terugkregen

Kees helpt Syrisch/Spaans/Marokkaanse vrienden die zonder tussenkomst van Kees vermalen waren geworden door de IND.

Kees’ vader was verzetsstrijder en is door Russen bevrijd uit de concentratiekampen. Sindsdien is de liefde voor Oost-Europa onverwoestbaar geplant in zijn hart. Tijdens de viering van 75 jaar bevrijding van Raalte pleitte Kees daarom voor een plek voor Rusland in deze herdenkingsceremonie. De lokale historische elite was woest, die wilden alleen de geallieerden danken.

Kees hielp Flip Jonkman met de totstandkoming van de gedenksteen voor vier omgekomen Canadezen tijdens WOII aan de Zwolseweg in Heino.

Kees belooft de vader van zijn zieke buurvrouw op zijn sterfbed dat hij haar altijd zal blijven steunen.

Kees helpt bevriende studenten die de Nederlandse taal net niet goed genoeg beheersen bij het formuleren van hun afstudeeronderzoeken zodat ze hun diploma halen.

Zoals de meeste helden die werken volgens de leer van Jura Janosik, wordt ook Kees niet beloond voor zijn inzet. Hij komt ten onrechte terecht op ‘de zwarte lijst’ van de belastingdienst, wordt failliet gemangeld en raakt al zijn bezittingen kwijt.

De steenrijke oplichter die het faillissement veroorzaakte was financieel niet te bevechten, dus deed hij dat via de pers. De rechter verbood dit, waardoor hij een week gegijzeld werd in de Zwolse gevangenis.

Kees ontvangt haatmail, internetbedreigingen, waarschuwende brieven in de bus voor zijn strijd op de socials en zijn opinies op HierinSalland. Opkomen voor de SAMEN-leving wordt hem kwalijk genomen.

Toch blijft Kees onbevreesd strijden voor de ongepolijste waarheid, de vrijheid van het woord en voor de democratie: voor een wereld waar plek is voor iedereen.

Deze opsomming is slechts een bescheiden weergave van de wapenfeiten die Kees de eerste Jura Janosik-onderscheiding ‘Moedig Hart van Salland’ deed toekomen. We dagen bij overhandiging Kees uit zelf in de pen te klimmen en zijn levensverhaal te completeren. Mensen zoals jij komen niet in de geschiedenisboeken. Ze blijven echter wel herinnerd in mensen geheugen en verhalen!

Lang zul je leven!!!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Kees Huls ontvangt eerste Jura Janosik-onderscheiding: Moedig Hart van Salland”

  1. Avatar

    Van harte gefeliciteerd! Ik wist al die wapenfeiten niet….Hopelijk zal jou uiteindelijk niet hetzelfde lot als van Janosik treffen………..!!!!! Lang zul je leven en veel columns zul je schrijven!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden