Recent kwamen er op Opinie in Salland veel reacties op artikelen over asociale snelheidsovertredingen en het gebruiken van niet daartoe bedoelde sluipwegen om files te ontwijken. Er worden dan plannen verwacht voor het plaatsen van obstakels, het verbieden ergens te rijden en het controleren van snelheden om dit te voorkomen. Het probleem is dat deze maatregelen in de praktijk niet werken voor de aso’s waarvoor ze bedoeld zijn en alleen maar onnodige kosten veroorzaken voor de wegbeheerders en uiteindelijk dus voor de burgers.
Door Kees Huls
Mentaliteitskwestie
Het probleem is dat steeds meer mensen minder rekening willen houden met anderen en zichzelf belangrijker gaan vinden. Dit hoeft lang niet altijd bewust te zijn maar we verwachten steeds meer dat alles voor ons opgelost wordt. Dat we zelf geen verantwoording meer hoeven te nemen en we ons niet meer hoeven te bekommeren over mensen waarmee we geen directe relatie hebben. Deze houding beïnvloedt ook weer onze kinderen met alle gevolgen.
Ego- terreur
Het asociale gedrag op de weg beperkt zich al lang niet meer tot hardrijdende automobilisten die geen rekening houden met zwakke verkeersdeelnemers. Ook op de fietspaden is de pleuris uitgebroken sinds de komst van elektrische fietsen en speed pedelecs en het toenemend gebruik daarvan. Ook hier zie je weer, dat het “recht van de sterkste” geclaimd wordt, vaak op uiterst onbeschofte wijze. Wielrenners en crossfietsers waren al langer vaak een plaag.
Wat is de oorzaak
Door de sterk verbeterde sociale voorzieningen hebben wij min of meer verleerd zelf problemen op te lossen of er zelfs maar over na te denken. We gaan ervan uit dat alles door “ze” (de overheid) opgelost moet worden. Omdat alles voor onszelf opgelost wordt gaan we er voor het gemak maar vanuit dat dat voor iedereen geldt, zelfs in de meest verschrikkelijke buitenlanden. Wij weigeren steeds meer ons te verdiepen in anderen die wij niet interessant vinden of zelfs bedreigend. Zelf denken is vreselijk moeilijk geworden.
Ook een belangrijke stimulans van ons egoïsme zijn de sociale media. Spontane gesprekken met mensen in de openbare ruimte doen zich bijna niet meer voor omdat bijna iedereen oordopjes in heeft en op schermpjes zit te kijken. Ook de scholieren die in groepen naar school gaan hebben amper nog contact met elkaar. Omdat de grootste idioten van alles en nog wat in het internetriool kunnen gooien kunnen niet kritische mensen allerlei onzin gaan geloven en gelijkgestemde nerds vinden. Zelfs achter de vrouwen of de mannen aan doen de meesten nu digitaal, echt onvoorstelbaar voor een boomer als ik.
Wat leert de coronacrisis ons
Ook hier blijkt weer dat de men veel te weinig zelf nadenkt en vertrouwt dat “ze” het wel weer gaan oplossen. En als “ze” dan geconfronteerd worden met een nog nooit in die mate vertoonde pandemie waarvoor geen enkel draaiboek bestond en misschien niet altijd 100% de juiste beslissingen nam, is er een gelukkig niet zo groot, maar wel lawaaiig deel van de bevolking die dat de regering kwalijk neemt en zich uiterst kinderlijk gaat gedragen. Alsof de regering erop uit is iedereen te pesten en niet om er op zo kort mogelijke termijn er weer uit te komen. Door naar deze schreeuwers te luisteren worden maatregelen steeds weer te snel versoepeld, waardoor de crisis blijft voortduren en de schade economisch en maatschappelijk steeds groter wordt. Er zijn zelfs mensen die serieus menen dat bijna alle regeringen met enkele grootindustriëlen samenspannen om de hele bevolking onder controle te krijgen en alles af te nemen. Ik ben heel benieuwd naar het economisch model dat hierachter zou schuilen, maar lijkt mij hopeloos voor iedereen. En gelukkig heb ik nog geen 5G telefoon dus ik werd ook niet geprogrammeerd om WC- papier te hamsteren.
Allerlei valse argumenten worden aangevoerd. Grondrechten bijvoorbeeld, waarbij vergeten wordt dat je met deze rechten geen anderen in gevaar mag brengen. Het land dat corona het snelst en meest effectief onder controle heeft gekregen is China. De meeste mensen zullen toch niet willen leven als de mensen daar. Grondrechten….? Maar het werkt wel snel!
Ook wordt onze regering (ze) van alles verweten. Rutte heeft best veel bewust gelogen maar ik denk dat dat niet voor de bestrijding van Covid 19 geldt, waarbij steeds weer nieuwe onbekende problemen opdoemen. Het enige wat je “ze” kunt verwijten is dat ze te snel weer maatregelen teruggedraaid hebben. Ook in vergelijking met andere Europese landen is het hier best meegevallen met de maatregelen en zijn er ook heel goede steunpakketten gegeven, hoewel ook deze lang niet perfect zijn.
De maakbare samenleving bestaat niet
Wij moeten echt kunnen accepteren dat dingen niet altijd kunnen lopen zoals wij willen en niet te verwachten dat alles wel opgelost zal worden door een almachtige overheid. Dit is een sprookje en wij moeten echt volwassen worden en weer meer zelf gaan nadenken om de realiteit te kunnen begrijpen. Dat wij al die prachtige sociale voorzieningen hebben ontslaat ons niet ervan om niet naar onze medemensen om te zien.
Of gaat u eerdaags een Kort Geding beginnen tegen het KNMI omdat ze dit weekend geen lekker weer verzorgd hebben?