Kees Huls wil in verband met de N35 een onafhankelijk Salland

Interessant? Deel het artikel

n35

Al het gesteggel over de opwaardering van de N35 heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat Salland en alle noordoostelijke provincies achtergesteld worden bij de Randstad, waar Rijksinvesteringen ook omgerekend naar inwonertal nog niet 1/10 bedragen van deze in de Randstad.

Door Kees Huls

Hetzelfde geldt voor de besteding van de inkomsten van de Motorrijtuigenbelasting. Als er dan toch geïnvesteerd wordt moeten de provincies en gemeenten hieraan buitenproportioneel bijdragen.

Het meest trieste voorbeeld van dit “koloniale” beleid van Den Haag is natuurlijk de provincie Groningen, die tientallen jaren met hun gas enorm heeft bijgedragen aan de nationale economie van ons land, terwijl het daar amper iets voor terugkreeg. Sterker nog: De enorme schade die ontstond door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning blijkt amper op te lossen en verloopt nog steeds schandalig, op koloniale wijze!

We mogen concluderen dat er weinig sociale en economische binding is tussen de Randstad en het noordoosten.

Veel verstandiger zou zijn om tot een intensieve samenwerking te komen tussen de provincies waar Nedersaksisch gesproken wordt en die qua mentaliteit en dergelijke dicht bij elkaar staan. Dus de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en (het Nedersaksische deel van?) Gelderland. Ook Fryslân, hoewel met hun eigen taal zou hier prima bijpassen.

Deze samenwerking, werktitel West- Saksen, kan zich dan losmaken van Nederland en een apart land binnen het Koninkrijk worden, zoals Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dit volgens het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden van 1954.

Dit betekent dat West- Saksen een volledig eigen beleid kan voeren met eigen financiële middelen en dergelijke maar wel deel uit blijft maken van het Koninkrijk. Alleen voor defensie moet dan een jaarlijkse afdracht plaatsvinden aan het Rijk. Het inwonertal is circa 5 miljoen, zodat voldoende draagkracht aanwezig zal zijn. Economisch zal ook een voordeel zijn dat direct kan worden samengewerkt met onze Duitse buren die dichter bij ons staan dan de Randstad, in Neder-Saksen, Noord Rijn- Westfalen, Bremen en Hamburg waar nu nog redelijk veel hindernissen ervaren worden.

Dit zou ook passen in een goed functionerende EU, die alleen maar echt zal kunnen werken met regio’s in plaats van met landen. Denk daarbij aan oplossing van de huidige problemen van Spanje met Catalonië en Baskenland, België met Vlaanderen- Wallonië- Brussel maar ook aan Groot-Brittannië met Schotland en Noord Ierland.

Er moet nu gepeild geworden hoe de betrokken provincies hier tegenover staan en vervolgens zou een referendum hierover moeten plaatsvinden.

Andere kansen om de achterstelling van deze provincies op te lossen zijn er niet meer!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.