Kees Huls: Sallandse missionaris op sociale media

Interessant? Deel het artikel

Missionaris

Ik was nooit zo’n fan van sociale media maar soms was en is het wel makkelijk daar terecht te kunnen. Ik gebruik daarvoor een Facebook account dat een vroegere vriendin ooit eens op mijn computer aanmaakte. Ik kwam eigenlijk nooit verder dan dit eigen account, tot ik begin van deze zomer via een racistische Sallander en de strapatsen van Trump op allerlei ranzige sites kwam en ik werkelijk van mijn stoel viel wat mensen durven te posten.

Door Kees Huls

Missionaristype

Ik heb twee onhandige eigenschappen die het gecompliceerd maken om diep in de krochten van het internet te duiken:
1) Ik wil altijd de wereld verbeteren en
2) Ik wil altijd gelijk hebben.
Een prachtige basis om missionaris te worden. Zeker voor een keurig katholiek opgevoed jongetje dat zowel in een parochie- als in een kloosterkerk misdienaartje was. Maar al snel deed zich het probleem voor dat ik, ondanks dat ik op een keurige RK jongensschool zat, erg veel belangstelling voor het andere geslacht had. Ik ontwikkelde zelfs een licht fobische aandrang om de grenzen van het 6e en 9e gebod te verkennen. Hierdoor werd de gang naar een seminarie om priester te worden afgesneden en moesten de mensen in Afrika helaas zonder mij het licht zien te vinden.

Het internetriool
Door deze verschrikkelijke pagina’s onder ogen te krijgen ging de missionaris in mij weer opspelen en vond ik dat ik fanatiek moest reageren. En wanneer er dan weer reacties kwamen moest ik weer proberen mijn gelijk te halen, wat trouwens eigenlijk nooit lukt. Een hopeloze activiteit dus, die veel tijd kost die veel beter gebruikt kan worden. Ik kwam bijvoorbeeld bijna niet meer aan boeken lezen toe, een hobby van mij. Ik heb dan ook als voornemen voor 2021om mijn Facebook gedrag te beperken tot mijn vriendenkring. Maar deze leerschool heeft wel veel vragen opgeroepen en me niet optimistisch over onze toekomst gemaakt.

Evolutie
Wat voor evolutie hebben wij de laatste 50 jaar doorgemaakt? Razendsnelle technologische ontwikkelingen hebben ons leven totaal veranderd maar niet altijd positief. Ik denk dat het egoïsme nogal is toegenomen, sommige mensen (die egoïsten?) noemen dat liever individualisme. De eigen mening is nu in steen gebeiteld, debat/ discussie erg moeizaam.

De oorzaak daarvan ligt volgens mij al zo’n 60 jaar terug toen de Mammoetwet in het onderwijs werd ingevoerd. Sindsdien kwamen de meerkeuze vragen in zwang, waarbij dus a, b of c de uitkomst was. Hiermee werd het nuanceren sterk teruggedrongen en dus de mogelijkheid tot debat. Ook veel invloed had de komst van de walk/ discman, waardoor mensen zich in de openbare ruimte af gingen sluiten. Geen communicatie met de omgeving meer, vroeger toch een prachtige gelegenheid om met mensen buiten je eigen kringetje in contact te komen. Zelfs schoolkinderen die altijd leuk kakelend in groepen naar school fietsten doen dit niet meer. De mobiele telefoon en andere schermpjes verergeren dit omdat deze een steeds prominentere rol gaan spelen in gezelschappen en het openbare leven.

Ik was een van de eerste gebruikers van die krengen en zou het toen niet in mijn hoofd halen om een gesprek aan te nemen zonder mijn gesprekspartner toestemming te vragen. Nu is het de normaalste zaak dat de mobiel altijd voorgaat. Ook dan komt soms weer de missionaris in mij boven wanneer ik iemand in een winkel zie afrekenen terwijl hij aan het bellen is of een ouder die bellend “leuke dingen met de kinderen” doet zonder ze aandacht te schenken.

Redelijk geschokt was ik vorige week toen ik in De Stentor een interview met 4 stellen tussen de 20 en 40 jaar las over de invloed van corona op hun leven. Allemaal hadden ze elkaar ontmoet via een dating site! Voor mij onvoorstelbaar. Goed, vroeger had je natuurlijk ook wel de contactadvertenties in kranten (Vr, 165 sl, bl zkt M, gn sn of danst) maar daar werd toch weinig gebruik van gemaakt. Duidt toch duidelijk op een vreselijke contactarmoede. Ook het veel voorkomend pesten op scholen en werk is hier een gevolg van, denk ik. Door mijn eerder genoemde eigenschappen was mijn schoolcarrière nogal grillig en heb ik 10 scholen gehad. Ik kan mijn niet herinneren dat er ooit structureel gepest werd. Wel incidenteel en er werd ook wel eens een robbertje gevochten, maar daarna altijd weer een normale omgang.

De toetsenbordterrorist
Veel ontevreden mensen zijn zeer actief op allerlei obscure pagina’s, die ongecontroleerde berichten in het internetriool dumpen, die daar dan weer door andere wappies uitgevist worden en weer verder vermenigvuldigd, waardoor aperte onjuistheden een eigen leven gaan leiden. Enige kennis is daarbij niet noodzakelijk.

Ik verbaas me altijd over de ontelbare mensen die zich beklagen over onze “linkse” regering, waaruit Jesse Klaver en Lilian Marijnissen onmiddellijk geschopt moeten worden. Ik heb altijd gedacht dat we in 2007 voor het laatst een enigszins linkse regering hadden. Ook altijd leuk om reacties op de pagina’s van De Telegraaf, RTL4 en WNL te zien. Deze worden vaak uitgemaakt als smerige linkse club, heulend met de regering in het grote complot. Je krijgt hier wel wat twijfels over hoe slim deze mensen zijn. Feit is dat vrijwel altijd op hun profiel vermeld staat dat ze geen opleiding hebben opgegeven. De (voor ons) normale nieuwsmedia, tegenwoordig de MSM genoemd kun je alleen nog maar wantrouwen, ondanks dat zij nog wel feiten controleren. Je moet nu juist vertrouwen hebben in onfrisse sites die zich kritiekloos aan een of meer onderwerp binden. Oorzaak van de enorme tegenstellingen. Dankbaar werktuig voor discutabele figuren die macht willen hebben, zoals Trump, die met zijn gebrul over vervalste verkiezingen aanvankelijk nog steun vond bij het zeer rechtse maar wel MSM FoxNews, die hem echter liet vallen toen hij teveel ging doordraaien. Nu gebruikt hij vage netwerken als Breitbart, TheRightView en Newsmax. Ook in Nederland kennen we helaas dit fenomeen.

Oplossing
Bij de eerste lockdown dit jaar leek het er even op dat de mensen weer socialer zouden worden. Helaas moeten we vaststellen dat er nu bij de 2e lockdown nog weinig van over is. Lekker ieder voor zichzelf. Een stapje terug in verband met de hopelijk eenmalige omstandigheden is voor velen teveel gevraagd. Het is natuurlijk weer de schuld van onze linkse regering die daarvoor gestraft moet worden met obstinaat gedrag en relletjes. Hierbij wordt vergeten dat in vrijwel alle landen van de wereld, met regeringen van alle politieke richtingen, ongeveer dezelfde maatregelen gelden, meestal zelfs strenger. Het zou een goede zaak zijn wanneer je je alleen met een gecontroleerd profiel op het internet terecht kunt en ook achterhaald kunt worden wanneer je strafbare dingen post.

Ik hoop echt dat er een reset kan komen, waarbij de mensen weer dichter bij elkaar komen en meer oog krijgen voor anderen en de manier wij nu leven. Mensen die ook bereid zijn iets daarvoor op te offeren. Wie schudt ons wakker?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.