De provincie Overijssel kondigde recent aan haar succesvolle Coronamaatregelen te willen verlengen. Bij nadere bestudering blijkt dit te gaan om financiële injecties om bedrijven en organisaties aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid na Corona.
Door Kees Huls
Iedere hulp is natuurlijk toe te juichen maar in dit geval vraag ik mij echt af of er niet verkeerde prioriteiten gesteld worden. Naarmate de beperkende maatregelen voortduren komt steeds meer bedrijven het water aan de lippen te staan. Deze mensen liggen nu wakker of ze het wel zullen overleven en kunnen zich nog niet concentreren op de verdere toekomst.
Toeslagfraudesyndroom
Veel ondernemers en organisaties worden extra getroffen doordat zij geconfronteerd worden met het toeslagfraudesyndroom dat recent zo slecht in het nieuws kwam. De eigen overheidsorganisaties worden centraal gesteld en niet de individuele ondernemer, die zonder dat hem of haar iets te verwijten valt met beperkingen te maken krijgt. Met standaardregels die ijzerenheinig gehandhaafd worden. Ik denk hierbij met name aan starters of mensen die bedrijven overnamen en nog geen ‘boekhoudkundige geschiedenis’ hebben en daardoor nergens aanspraak op kunnen maken. Dit terwijl overnemers van bedrijven de cijfers van hun voorganger zouden kunnen overleggen. Starters hebben natuurlijk nog geen omzetcijfers maar zouden wel ruimhartige bijdragen moeten ontvangen in hun vaste kosten, omdat zij voor Corona verplichtingen aangegaan zijn die zij verantwoord vonden in hun bedrijfsplan.
Eerst acute problemen oplossen, dan pas aanpassen
De provincie moet snel voorrang geven aan het oplossen van de actuele problemen. En dan met name voor die ondernemingen die nu tussen wal en schip dreigen te vallen door te algemene regelingen. Vooral de horeca, de evenementenbranche en de niet essentiële winkels moeten eindelijk eens ruimhartiger geholpen worden. Als we door dat traject heen zijn moet de provincie pas denken aan een vervolg zoals hieronder voorgesteld,.
Regeringsmaatregelen moeten nu eindelijk individueler.
De aangekondigde voortzetting van de maatregelen voor bedrijven zijn nog niet duidelijk. Deze worden nog verder uitgewerkt. Alle betrokkenen moeten de regering onder druk zetten nu bij dit derde pakket voorkomende situaties individueler te beoordelen.