Kees Huls is het deze keer niet eens met Denne van Knöldert die minder plat wil proat’n

Interessant? Deel het artikel

Kees Huls

In zijn leuke artikel over het belang van taal voor de onderlinge communicatie lijkt Denne het minder wordende belang van plat (Nedersaksisch) en het toenemende belang van Engels wel goed te keuren. Kees Huls ziet dat toch wat anders.

Door Kees Huls

Nedersaksisch in een globaler wordende wereld

Nedersaksisch beperkt zich in Nederland niet tot Salland. Het wordt ook gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, het grootste deel van Gelderland en een stukje Friesland (Weststellingwerf) Maar ook in Noord Duitsland (Niedersachsen, Bremen, Hamburg, Meckelnburg Vorpommern) wordt het als 2e taal gesproken. Vreemd genoeg alleen niet in de regio Hannover. Ook in Duitsland leeft het plat praten, dat lange tijd als ietwat minderwaardig werd beschouwd, weer sterk op. Net als hier (Ondermeer Normaal, Bökkers, Ede Staal, Daniel Lohuus, Herman Finkers en Helligen Hendrik) zijn het ook daar culturele uitingen die het belang van plat weer opkrikken. Ina Mueller is een tweetalige (heel goede) zangeres, TV- presentatrice en boekenschrijfster die veel betekent voor de opleving van het plat daar. Juist in een tijd van globalisatie is het naar mijn mening goed voor het regionale gevoel om een eigen taal te hebben. In de Hanze tijd was het trouwens de belangrijkste taal van Europa, die tot in Rusland en de Baltische staten gesproken werd.

Engels als belangrijkste taal

Het Engels heeft zich in de westerse wereld als wereldtaal ontwikkeld. Of dit een goede zaak is betwijfel ik, omdat de rol van Engeland in de wereld steeds onbelangrijker wordt en die van Amerika toeneemt, terwijl dit land weinig culturele geschiedenis heeft. De weinige goeden uitgezonderd leidt dit helaas tot een verschraling van muziek, literatuur en film. Historische cultuurlanden als Frankrijk, Italië, Duitsland en ook onze eigen Lage Landen worden hierdoor weggedrukt.

Belang Engels in de EU

Na de Brexit is het een interessante vraag of het Engels wel zijn overheersende rol moet behouden in Europa. Nu zijn alleen de Ieren (4,5 miljoen) nog Engelstalig, terwijl er In Duitsland, Oostenrijk, Italië (Zuid Tirol) België (Eupen- Malmedy) en Zwitserland 95 miljoen, dus meer dan 20 keer zoveel, Duitstaligen zijn.

Meertalig zijn

Nog niet zo heel lang geleden waren in het vrijwel volledige voortgezet onderwijs 3 vreemde talen verplicht, minimaal 4 uur per week per taal. Naar mijn mening heel belangrijk voor internationaal zakelijk opereren maar ook voor ons culturele niveau. Ik denk dat de basis van ons historisch economisch succes in het buitenland ligt in onze meertaligheid, veel meer dan in andere kwaliteiten.

Daarom pleit ik nadrukkelijk voor het weer verplicht stellen van drie vreemde talen in het voortgezet onderwijs en plat als leervak in het basisonderwijs.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden