Katja Gort van Gouden Emmer: leerlingen leren heel veel van hun eigen moestuintje

Interessant? Deel het artikel

overesch eigen foto

Leerlingen van de Gouden Emmer uit Heino zijn ook dit voorjaar weer actief in hun schooltuintje dat ze mogen gebruiken op het biologische land van Jan en Mariet Overesch. Iedere dinsdag komen ze de moestuin verzorgen.

Hierbij leren ze niet alleen over het planten, verzorgen en oogsten van groente, maar wordt er ook aandacht besteed aan andere vakken als biologie, aardrijkskunde, rekenen, handvaardigheid. “Ze maken heule mooie vogelverschrikkers!” lezen we in de nieuwsbrief van de biologische supermarkt van Overesch. Zie maar op de foto’s onder dit artikel.

Maar wat steken de leerlingen er zelf van op? Leerkracht Katja Gort heeft dat de kinderen zelf eens even gevraagd: “Wat ik vooral hoor is dat ze hebben geleerd hoe je zelf groente moet verbouwen op een biologische manier. Dus geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar bijvoorbeeld gebruik maken van ‘goede buren’. zoals boer Jan dat noemt. Je zet wortel en ui naast elkaar dan zorgt de geur van de ui ervoor dat er minder ongedierte in je wortel gaat zitten. Ook willen de kinderen graag lieveheersbeestjes in hun tuintje, want die eten de luizen op.

Ze merken ook dat je er best wel moeite voor moet doen om je groente te laten groeien. Je moet mest op je tuintje doen, sommige groenten moet je voorzaaien, je moet onkruid wieden, water geven als het erg droog is, dat soort dingen.

Daarnaast leren ze heel veel nieuwe groenten kennen. Dit geldt ook voor de ouders. Als de kinderen met raapsteeltjes thuiskomen die ze zelf hebben verbouwd, moet dat natuurlijk wel worden opgegeten. Er worden recepten en foto’s hiervan gedeeld met elkaar. De volgende dag hoor ik in de klas enthousiaste verhalen over hoe ze niet van stamppot houden, maar dat stamppot raapsteeltjes toch wel heel lekker is.

Van kok Paul Herbrink, die deze week met de eerste oogst een “groen” soepje en een broodje gezond heeft gemaakt, leren ze om alles te proeven. Hierbij eten ze zelfs bloemetjes.

Je merkt dat de kinderen enthousiast zijn en dit meenemen naar huis. Een behoorlijk aantal kinderen heeft inmiddels ook thuis een klein moestuintje. Natuurlijk kan ik dit allemaal ook uitleggen in een klaslokaal, maar juist het zelf doen maakt dit tot een ervaring die ze de rest van hun leven meenemen.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.