Opnieuw relevant: Karin Dijkstra trapt Groene Karavaan af: groene leefomgeving maakt je gezond!

We voelen ons prettiger in een groene leefomgeving, waarom wonen we dan toch tussen beton en bestrating? Misschien wel omdat onderzoekers ander bewijs willen hebben dan het blijkbaar niet goed te meten 'welbevinden'.

Interessant? Deel het artikel

karin dijkstra 221030 groene karavaan

Dit artikel is al eerder geplaatst, maar in verband met de politieke discussie over de Noordmanshoek in Wijhe, opnieuw relevant.

De Groene Karavaan is komende week in het Vechtdal: Klik hier voor meer info.

Mensen die na een galblaasoperatie in hun ziekenhuiskamertje uitzicht hadden op een boom waren sneller genezen dan mensen die op een blinde muur keken, is ooit onderzocht. En ze ervoeren ook nog eens minder pijn.

Karin Dijkstra, lector Gezondheidsbevordering in de Leefomgeving bij Saxion, haalde dat voorbeeld aan tijdens de openingsavond van de Groene Karavaan die vanaf gisteren door Salland stuift. Deze provinciale activiteit zet de spotlights op groene activiteiten in de provincie, te beginnen in Salland, de aftrap in Het Burgerweeshuis ging over de relatie tussen groen en gezond.

Dijkstra gaf toe dat er onderzoekstechnisch nog wel wat af te dingen is op bovenstaande voorbeeld, maar ze vraagt zich ook steeds meer af hoezeer je kwantiteit moet laten zegevieren over kwaliteit. Onderzoekers willen keiharde bewijzen, getalletjes en percentages. Je ‘prettig voelen’ is subjectief.
Mensen voelen zich bij de tandarts ook een stuk prettiger als ze tijdens de behandeling met een VR-bril een wandeling kunnen maken door de natuur, dan wanneer ze op die bril een interactieve video te zien krijgen van een stenen binnenstad.
Er is zelfs onderzoek gedaan naar het ondergaan van een chemokuur op de reguliere plek in het ziekenhuis ten opzichte van een natuurlijk ingerichte houten overkapping in de buitenlucht. Nog los van de genees-resultaten, beleefden de mensen de chemo als veel aangenamer als ze die buiten ondergingen. Alsof dat niet wat waard is!

Alleen het resultaat van die onderzoeken zijn voor Dijkstra reden zich in te zetten voor een groenere leefomgeving. Het is wat haar betreft evident dat het de gezondheid bevordert, gewoon omdat mensen een groenere omgeving als veel prettiger ervaren. Ze is daarom voorstander groen, natuur en gezond aan elkaar te koppelen. Dat je bijvoorbeeld niet alleen je achtertuin groen maakt omdat het dan in de zomer koeler is, of dat je de achtertuin onttegelt omdat het warer dan beter weg kan, maar dat je het doet én tegen de hittestress, én voor een betere afvoer van water, én voor de biodiversiteit, én vooral ook voor eigen gezondheid.

De Groene Karavaan is de komende twee weken nog op diverse plekken in Salland actief. Hier vind je het programma.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *