Karen Holtmaat ging nadenken over een duurzaam leven in de extreem hete zomers van 2018 en 2019. “Inmiddels vind ik dat klimaatverandering het meest bedreigende probleem is waar we als mens tegenover staan.” Om haar steentje bij te dragen sloot Karen zich in Raalte aan bij D66, met onder andere als gevolg dat er vrijdagavond 5 november in het HOFtheater een klimaatavond gehouden wordt.
“Eerlijk gezegd was ik tot aan die hete zomers nauwelijks met duurzaamheid bezig. Ik heb een gezin met twee kleine kinderen en een fulltime baan als universitair docent klinische psychologie. Tussendoor doe ik zoveel mogelijk aan sport, hardlopen, bootcamp, wandelen en veel leuke dingen met familie en vrienden. Hier was – en ben – ik echt heel blij mee.
Maar toen begonnen er verschillende dingen samen te vallen. Ten eerste de lange droge periodes in de zomer van 2018 en 2019. Ik zag gras, struiken en bomen verdrogen en dat joeg me angst aan. De extreme hitte in 2019 deed daar nog een schepje bovenop. Daarnaast had ik in de coronaperiode, door het wegvallen van het reizen naar mijn werk in Amsterdam, opeens meer tijd voor andere dingen. Ook had ik mijn proefschrift weten af te ronden. Deze omstandigheden samen zorgden ervoor dat ik na ging denken over waar ik echt aan bij wilde dragen in mijn leven.
Klimaat meest bedreigend probleem
Het antwoord op deze vraag bleek niet moeilijk te zijn: klimaatverandering is in mijn ogen het meest bedreigende probleem waar we als mens tegenover staan. Ik wil doen wat ik kan om dit tegen te gaan. Ik heb geen groene vingers en ben niet technisch, dus een bijdrage op die vlakken wordt lastig voor mij. Maar ik ben wel psycholoog en één ding is me duidelijk: we weten dat we met de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en kolen, zoveel extra broeikasgassen in de atmosfeer brengen dat de aarde opwarmt. We weten dat we moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. We hebben hier zelfs allerlei technische mogelijkheden voor. Toch neemt de uitstoot van broeikasgassen niet tot nauwelijks af. Hier ligt een psychologisch vraagstuk: hoe komt het dat we weten wat we moeten doen, maar dat het ons toch vaak nog niet lukt dit ver genoeg door te voeren?
Een tijdje daarvoor was ik – net als alle andere leden van D66 in de gemeente Raalte – gebeld door de huidige lijsttrekker van D66 Raalte met de vraag of ik actief wilde worden. Ik aarzelde, maar vond dat ik te weinig tijd had. Toen ik eenmaal helder had dat ik iets wilde doen aan het tegengaan van klimaatverandering, heb ik weer contact gezocht en kon ik meteen deelnemen aan de pas opgerichte projectgroep duurzame energie. Binnen deze groep richten we ons op projecten die erop gericht zijn om de gemeente Raalte aan te zetten tot duurzamere beleidskeuzes. We wilden ook graag verbinding zoeken met andere partijen. Daar is de huidige samenwerking met GroenLinks Raalte uit voortgekomen.
Klimaatavond HOFtheater
Opeens bleek dat we op vrijdagavond 5 november het HOFtheater in Raalte tot onze beschikking hebben om er een avond te organiseren over klimaatneutraal leven. Op dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. In no time hebben we met z’n allen een programma uit de grond gestampt waar ik echt trots op ben! Er komen presentaties over de nieuwste ontwikkelingen om biodiversiteit en vruchtbaarheid van de bodem te stimuleren in zonnevelden en over nieuwe technieken voor het recyclen van textiel. Ook kan er een ‘serious game’ gespeeld worden, die inzicht geeft in de keuzes die we hebben op het gebied van natuurinclusief bouwen. Daarnaast zijn er ruim 10 standjes waar praktische informatie te vinden is om zelf te verduurzamen, variërend van warmtepompen, elektrische auto’s tot de Compost Brigade. Natuurlijk wordt het ook een sfeervolle avond met muziek en een gratis welkomstdrankje.
Ook thuis duurzaam
Op ons eigen dak lagen al zonnepanelen, maar inmiddels rijden we ook in een elektrische auto en denken we na over een warmtepomp. Tegelijkertijd loop ik voortdurend tegen dilemma’s aan: nieuwe kleren of toch maar tweedehands? Nieuw speelgoed voor de kinderen of kan het iets minder? Met het vliegtuig op vakantie of toch met de veel duurdere trein? Maar als je vraagt: “Wat doe jij duurzaam?”, dan doe ik dit: zoveel mogelijk de duurzame keuzes die we hebben onder de aandacht brengen.