Kamal Ramkalup: Duurzaamheid is geen modeverschijnsel, het is een bewuste levensstijl.

Kamal Ramkalup was welzijnswerker in Salland en is nu adviseur en maatschappelijk projectontwikkelaar, die hier zijn visie geeft over duurzaamheid en aanverwante zaken.

Interessant? Deel het artikel

windmolen nieuwleusen

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend. Het is een bewuste levensstijl die streeft naar het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties. Bij het nastreven van duurzaamheid is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die van invloed zijn op het vermogen om een integrale aanpak in en van het milieu en de natuur te bewerkstelligen. Twee van deze factoren zijn gezondheid en laaggeletterdheid.

Gezondheid speelt een essentiële rol in duurzaamheid. Een gezonde bevolking kan actief deelnemen aan het behoud en de bescherming van het milieu. Bovendien hebben gezonde individuen vaak een beter begrip van de complexe uitdagingen waar we voor staan en zijn ze gemotiveerder om positieve veranderingen aan te brengen. Een integrale aanpak van duurzaamheid in het sociaal domein moet daarom ook aandacht besteden aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen.

Daarnaast is laaggeletterdheid een belangrijke factor die het vermogen van individuen om duurzaamheid te begrijpen en er actief aan deel te nemen, kan belemmeren. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of informatie begrijpen, hebben mogelijk niet de juiste vaardigheden en kennis om duurzame keuzes te maken in hun dagelijks leven. Het is van cruciaal belang om inclusieve communicatie- en educatieprogramma’s te ontwikkelen die rekening houden met de behoeften van laaggeletterde individuen, zodat zij ook kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Een integrale aanpak van duurzaamheid in het sociaal domein vereist samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, zoals overheden, non-profitorganisaties, gezondheidszorginstellingen en onderwijsinstellingen. Samen kunnen zij programma’s ontwikkelen die de gezondheid en het welzijn van mensen bevorderen, duurzame praktijken aanmoedigen en laaggeletterdheid aanpakken. Door deze samenwerking kunnen we een inclusieve en veerkrachtige samenleving creëren die zich bewust is van de impact van haar handelingen op het milieu.

Om duurzaamheid te bevorderen, moeten we ook streven naar een verandering in mentaliteit en gedrag. Dit kan worden bereikt door bewustwording en educatie op alle niveaus van de samenleving. Het is belangrijk om mensen te informeren over de gevolgen van hun acties en hen te laten zien dat kleine veranderingen in hun dagelijks leven een grote impact kunnen hebben op het behoud van het milieu. Het bevorderen van duurzaamheid als een bewuste levensstijl vereist inspanningen op lange termijn, maar het is een essentiële stap om een veerkrachtige en gezonde planeet te waarborgen voor toekomstige generaties.

Kamal Ramkalup

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *