Als er iets is waarin wij mensen twee gezichten laten zien, dan is het wel de manier waarop we omgaan met onze relatie tot alcohol. Chemisch staat alcohol voor een hele groep van stoffen maar wanneer de chemie buiten beeld is bedoelen we met alcohol C2H6O2 oftewel ethanol.
Door Joop van der Wal
Een stofje is het, met heel veel eigenschappen die een hele serie aan verschijnselen kunnen veroorzaken. Veel ervan zijn erg nuttig, andere geven toch een overlast waar we niet op zitten te wachten.
We proberen onze kinderen af te houden van de consumptie van alcoholica, maar juist het verbieden maakt het bijzonder interessant om er toch maar eens van te proeven. We geven zelf het voorbeeld als we een feestje vieren dus het argument ‘het is niet goed voor je’ wordt direct weerlegd met de vraag: “Waarom drink je het dan zelf wel?”
Het grootste probleem bij het innemen van alcohol is dat lang niet iedereen het moment aanvoelt dat je moet stoppen. Vaak merk je pas dat het wat veel is geweest als je ineens moet gaan staan om een plas te doen en je wat zwabberig je weg naar het toilet vindt.
“Doe niet zo ongezellig, ééntje nog…”, en zeg dan maar eens nee. We willen niet uitgemaakt worden voor spelbreker of sfeerbederver. Het vraagt heel wat zelfdiscipline om tegen de mening van een groep in te gaan. In mijn apotheek-adviezen over het stoppen met roken, kwam steevast een moment dat ik aandroeg dat nee zeggen tegen de eerste wel honderd maal makkelijker is dan nee zeggen tegen de tweede. Dat geldt net zo hard voor alcoholische drankjes.
Mijn relatie met alcohol staat al vele jaren op nul in de tijd tussen Aswoensdag en Eerste Paasdag. En ieder jaar denk ik met Pasen ‘waarom blijf ik er nou niet gewoon helemaal van af?’ Tsja, er zijn nou eenmaal vloeibare versnaperingen die erg lekker smaken ondanks of omdat er alcohol in zit. Ik ben een liefhebber van een goede wijn bij een prettig diner. Zolang ik bij terugkijken mag inzien dat ik de grenzen niet heb overschreden, blijf ik de baas en ben ik niet een (slaafse) dienaar van koning Alcohol.