Joop van der Wal: Secundaire arbeidsvoorwaarden

Columnist Joop van der Wal is ongerust over mensen die langer dan 2 jaar genezing nodig hebben na een corona besmetting. Zij kunnen hun baan hierdoor verliezen.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

In dienst zijn bij een bedrijf kent vaak, naast een al of niet in een cao vastgelegde salariëring, nog een aantal voordelen. Toen we (eindelijk) weer eens met een paar gezellige mensen in een restaurant zaten vlogen er een paar van die voordelen over tafel.

Bij sommige van die door het gezelschap verzonnen ‘voordeeltjes’ werd hartelijk gelachen. Bij andere werd links en rechts toch even met de wenkbrauwen gefronst. Het betreffende restaurant was Het Witte Paard in de Efteling. Als je daar werkt krijg je vast en zeker korting op de toegangsprijs. In de Efteling blijf je zo lang mogelijk om je geld er nog een beetje uit te halen. We blijven tenslotte Nederlanders. Dan nog is de kans groot dat je heel veel wachtgeld hebt betaald. Op de Efteling-app kun je vinden hoe lang de wachttijd voor een attractie is en tegelijk kun je dan bepalen of je dat de moeite waard vindt. Een achtbaan die er drie minuten over doet van start tot finish heeft al gauw een wachttijd van drie kwartier…. Dan is personeelskorting meer dan welkom.

Kwijtschelden van verkeersboetes bij werken bij de Politie? Weinig kans. Vermindering van inkomstenbelasting in dienst van de Belastingdienst? Dat algoritme moet nog gevonden worden. Heineken verkoopt zijn producten voor een gereduceerd tarief aan zijn medewerkers, en voor Meester Wijhe geldt hetzelfde. Bij Talamini mag (of mocht?) je na afloop van je dienst een ijsje, drie bollen of twee bollen met slagroom. Eeuwen geleden kwam al in de Bijbel terecht: Gij zult een dorsende os niet muilbanden.

Bij sommige arbeidsverbanden zijn er zaken die je als vanzelf meekrijgt. Ook een matig betaalde artiest zal zeggen dat het applaus en de waardering van het publiek hem of haar heel wat waard is.

Sinds februari 2020 zijn er heel wat werksituaties waarbij een gratis extra vaak ongemerkt meegeleverd wordt. Ik heb het over gratis covid of zelfs gratis long-covid. Daarover is in de arbeidsovereenkomst niets vastgelegd. Nu dreigt ontslag er voor sommige mensen die die gratis extra maar hadden te slikken. Het alternatief voor het slikken was stikken, in de covid wel te verstaan.

Het zou ons als samenleving sieren als we een ontslag vanwege dit soort gratis secundaire arbeidsvoorwaarden onmogelijk maken, zeker als het gaat over mensen uit de zorg.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.