Joop van der Wal: Ontheiliging

Columnist Joop van der Wal betreurt de teloorgang in de gezondheidszorg.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Hij ligt al weer een poosje te rusten onder de Sint-Pieter in Rome. Benedictus was de voorlaatste paus en ook hij heeft zoals alle mensen het loodje gelegd.

Ik had medelijden met paus Franciscus die de uitvaart leidde, voornamelijk vanuit de rolstoel die hem (niet) op de been hield. Voor de menigte kijkers op het plein was het afscheid met de bijbehorende mis een waardevolle manier om er een punt achter te zetten. Sommigen leken daar een komma of een puntkomma van te willen maken. Ze hielden grote vellen omhoog waarop stond te lezen ‘santo subito’, een glasheldere vraag om de overledene terstond heilig te verklaren.

Bij mij gingen wat nekharen overeind staan door de vraag waarom er dan zo snel heilig verklaard moest worden? Bij heiligen denk ik aan mensen die iets voor mij kunnen regelen, maar ik heb allerminst helder waar dat dan geregeld zou moeten of kunnen worden. Wanneer iemand beweert namens de hemel uitspraken te doen is hij uit op je geld of hij wordt opgesloten in een psychiatrische inrichting.

Om het allemaal begrijpelijk te houden wil ik nu een praktijkvoorbeeld van een mislukte heiligverklaring aanhalen. Al vele jaren geleden heeft de (liberale) overheid de marktwerking heilig verklaard. Geen probleem zo groot of ingewikkeld of marktwerking zal de oplossing wel vinden.

In de apotheek heb ik de desastreuze gevolgen ervan jarenlang ervaren. In een optreden voor een groep apothekers ten tijde van staatssecretaris Dees riepen we al dat het nog lang zou duren voordat we deesastreus weer met één e zouden schrijven. De zorgverzekeraars hebben nu nog steeds de bevoegdheid om prijzen af te dwingen. Menigmaal kwam er een slikken-of-stikken contract naar de apotheek vanachter een bureau. Verhaal halen leverde vaak: “Ach meneer de apotheker, u denkt toch niet dat we voor één apotheekje in Wijhe een uitzondering gaan maken?”

Via de Facebooksite van de apotheek worden we op de hoogte gehouden van wat er intussen al of niet aan (kapotbezuinigde) contracten is getekend. Voor mij blijft als een paal boven water staan dat de marktwerking veel meer vernield heeft in de zorg dan dat het er goed gedaan heeft.

Echte zorg met een menselijke maat kenmerkt zich door de aandacht voor de mens die in zijn dagelijks leven beperkt wordt door een aandoening. Aandacht voor de mens en niet alleen aandacht voor de aandoening of het resultaat onder aan de streep.

Aandacht laat zich slecht vangen in tijdschema’s: wassen 4 minuten, aankleden 3 minuten, kousen aandoen 3 minuten, medicatie verstrekken 2 minuten, verbandwissel 4 minuten etc etc etc. Je staat kant en klaar, maar je hebt nog steeds het gevoel dat je niet gehoord en gezien bent.

Het moet maar eens afgelopen zijn met die marktwerking in de zorg.

Maar voor de ont-heiliging van de marktwerking zullen we toch een andere regering nodig hebben…

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant