Joke Proper: Zuur in de natuur

Een prachtige column van kunstenares en columnist Joke Proper, waarin haar kwaliteiten samenkomen.

Interessant? Deel het artikel

© Joke Proper
© Joke Proper

Het idee alleen al dat je eronder ligt. Naar de wolken kijkt en mijmert over het leven. Maar het kan niet. Niet hier. Alleen in de zomer misschien, of binnen in een pot. Je moet ervoor op reis, naar waar het zonnig is. Dan kan je de Citrus Limonia zien, ruiken en proeven: de citroenboom.

Het is maart 2023. Het weer is nog steeds grauw en vrij koud. Ik wil zomer en warme gelen. Ik voel het dan al aankomen … dat wordt schilderen. Nu! De gele vruchten zijn een feest om te zien, de grillige stam… de bruidstooi in de kruin.. het wordt lente…en feest in de natuur.

Gewapend met penselen verf, in mijn morsige schildersjas ga ik het lege doek te lijf. Het schilderproces begint en gaat door en door. Inmiddels kijk naar mijn citroenboom in verf. Het is gedaan!

Mijn geschilderde boompje staat symbool voor energie en een positieve instelling. Ik denk: weg met zure mensen en zure gedachten. De zomer is al op bezoek in mijn huis, geparkeerd op een ezel.

Ik ga op de grond onder mijn kunstwerk liggen, kijk naar buiten en zie de wolken. Mijmer over het leven en mijn boom. M. komt mijn atelier binnen. “Wat doe jij nu?” “ Ik kijk naar de lucht” zeg ik. M. is wel wat gewend en kondigt praktisch aan: “”ik ga boodschappen doen”  Gelukkig, ik hoef niet mee, zet een zacht muziekje op, scan nog wat wolkenpartijen en denk:

Nog even… dan  komt het zuur weer in de natuur. Een heerlijk zoet vooruitzicht!

Website Proper Art

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *