Joke Proper: Trio

Kunstenaar en columnist Joke over Vaderdag.

Interessant? Deel het artikel

jan-steen-zo-de-ouden-zongen-zo-piepen-de-jongen-mh169-mauritshuis

Daar zitten zij in het prieel. Het feestelijke trio. “Wie wil er koffie?”. D. zet meestal spontaan een pot voor iedereen. M., B. en ik zijn altijd in voor een bakkie. De andere familieleden drinken thee, spa, appelsap of water. We zitten bij elkaar in het prieel voor de lunch.

In de keuken

Voordat de lunch op tafel komt, stappen de kleintjes meestal even één voor één slim scannend de keuken in. “Hallo oma, wat maak jij?” Het zijn omtrekkende bewegingen om eens lekker te gaan voorproeven. Zij weten dat, ik weet dat. Ik pak het bereiden van de lunch graag spontaan aan. Even 10 eieren in de pan klatsen, dan de koelkast opentrekken en kijken wat er van te maken is. Is er een schaaltje klaar, dan wordt de inhoud in een rap tempo gehalveerd door de voorproevers. Flink doorsnijden dus. Ik houd van dit soort dingen, lekker bezig zijn en zo nu en dan een plakje van het één of ander laten verdwijnen in een ongeduldige mond. Waarschijnlijk ging het vroeger daar ergens verkeerd. Eten, gezelligheid en chaos gaan hand in hand in onze familie. M. B. en D. zijn vaders. Daarmee houdt alle gelijkenis wel zo’n beetje op. Vandaag is het vaderdag. De

Familietradities

M. B. en D. zijn vaders. Daarmee houdt alle gelijkenis wel zo’n beetje op. Vandaag is het vaderdag. De kinderen vieren het ’s morgens met hun gezinnen. De kleintjes zijn deze week bloedserieus bezig geweest hun knutselgeheimen niet te verklappen en alles goed te verstoppen. Dit soort familietradities zijn van waarde vind ik. Het gaat niet om cadeautjes, maar om het geven om elkaar, het “iets doen voor elkaar”… en nog veel meer. “Maar dat kan toch elke dag”, hoor ik de negatievelingen alweer sneren. Voor je het weet is daar ook weer een protestgroep voor opgericht. Kom op, mensen. Gewoon lekker doen. Vier wat je kunt vieren.

Fijne dag vaders!

M. krijgt aandoenlijke tekeningen en een cadeau. Hij is een tevreden mens en daar hoeft voor hem geen cadeau bij en toch krijgt ie het gewoon wel. Grappig he? We zitten aan twee tafels, een ronde en het oude schilderstafeltje uit het atelier. De kleintjes van 2 en 3 komen goed mee, ze weten precies wat ze willen eten. De ijsjes van verse meloen smaken niet zoals verwacht, maar dat mag de pret niet drukken. We maken geen foto; als we dit wel hadden gedaan leken we precies op het huishouden van Jan Steen. Ken je die schilderijen? De hond is een kat, de wijn is water, maar voor de rest lijkt het tafereel precies op onze familie. Dan weet je het wel!
Fijne dag vaders!

 

Website Proper Art

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Treurig in de Trein

Lees verder »

Joke Proper: Mama’s bloementuin

Lees verder »

Joke Proper: Hakseldag

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *