Joke Proper: Sneeuwpret

Beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper genoot van wintersport in Salland.

Interessant? Deel het artikel

sneeuwpop Joke Proper

De ene helft van buurman en buurman is bij ons op bezoek. M. van drie. “Oma, zullen we een sneeuwpop maken?” probeert hij hoopvol. Er ligt zegge en schrijve 1 cm sneeuw op de oprit vandaag, maar we gaan ervoor. “Kom op, we doen het”. M. ’s wangen gloeien van de voorpret en we gooien ons, warm ingepakt, naar buiten.

Ik pak de grote sneeuwschuiver en schraap alvast een voorraadje poedersneeuw van de straatstenen bij elkaar. M. wil ook; al snel zie ik hem zelfstandig een schraappad maken. “Nu hebben we een snelweg oma” De geschraapte weg alleen al staat meteen garant voor pret. Opa gaat er succesvol met de auto overheen; wat hij doet weet ik niet, maar met piepende banden giert hij er van door. En nog eens… M. geniet en schreeuwt het uit; “Opa! Wat doe je?!” Opa’s zijn superstoer. Kleine M. kijkt bewonderend naar opa M. die jongensachtig  geniet van zijn zelfbedachte James Bond actie.

Ik pak een grote pot, we scheppen deze vol sneeuw. Dat wordt de buik van de sneeuwpop, want het is helaas geen stevige vintage plaksneeuw uit de zestiger jaren. We boetseren zo goed en kwaad als het kan een hoofd. “Er moet ook een wortel in en ogen en knoopjes oma.” Hij weet het precies.  M. is zo enthousiast en fanatiek, zijn kleine beentjes dansen om de sneeuwbult.  Snel haal ik wat spullen van binnen. We kleden de winterman aan. De winterdas van opa als laatste.

Het is gelukt.. ligt er sneeuw dan moet je daar tegenwoordig onmiddellijk iets mee doen. Spontaan geeft M. me een voldane high vijf. Klus geklaard. Ik zie dat hij echt blij is… zo blij als een kind kan zijn.

Natuurlijk gaan we ook sneeuwballen gooien. F en T. arriveren, het wordt een gezellig gooi gevecht. Nog snel een foto van de sneeuwpop, het bewijs van 2024 dat er sneeuw lag.

Kleine F. heeft nog niet zoveel sneeuwervaring opgedaan, hij gooit zich ineens voorover en roept: ik laat me gewoon vallen in de zachte sneeuw! Er ligt alleen een harde vlonder onder en met 1 cm val je dan hard op je neus. Gelukkig is mama er om hem te troosten.

De sneeuwman blijft nog een paar dagen onaangetast staan.

Dan is hij weg… als sneeuw voor de zon..

Website Proper Art

 

© Proper Art/ Stichting Hier in Salland

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden