Joke Proper: Opi Appel

Beeldend kunstenaar en columnist mijmert over Opi Appel, die binnenkort honderd jaar oud zal worden.

Interessant? Deel het artikel

appels voedselbos

In augustus 2023 zal hij 100 worden, maar dat weet je nooit…

Kom je bij hem op bezoek, dan tref je hem aan in een grote crèmekleurige leren sta- op- stoel waarvan de leuning nogal kaal is want die heeft hij handmatig opgeschuurd. Zijn hoofd is ook kaal, alleen bovenop steekt er een soort wrattige punt uit. Dat is een hoorntje echt waar. Rond kerst noemden we het zijn “lontje”. Daar laat hij niets meer aan doen, behalve proberen het er handmatig af te krabben. Het gaat hem uiteindelijk nog lukken ook denk ik. Hij leest dagelijks de krant en weet alles van de actualiteit en het nieuws in de wereld. Hij doorziet scherp wat er allemaal gebeurt en vertelt erover zodra je bij hem zit met een kopje oploskoffie. Opi .. een slimme man.

Apparaten; daar hebben omi en opi het niet meer zo op. Alleen de magnetron gaat nog wel, al verdenk ik ze ervan dat het tafeltje dekje spul ook wel de koekenpan ingaat of gewoon koud naar binnen wordt gewerkt. Als je de oorlogsjaren hebt meegemaakt, dan is dat heel gewoon.  Omi, zijn vrouw van 94, eet haar ontbijt als volgt; ze houdt een snee brood onder de kraan en eet het daarna op. Lekker smeuïg en prettig voor haar nepvoortanden die al iets te vaak gerepareerd zijn. Omi is een praktisch en creatief mens. Heerlijk om een makkelijke moeder te hebben. Zo prakt ze ook rustig een gekookt ei door de yoghurt, omdat dat ei nog over is. Nee eten gooien ze nooit zomaar weg en opi kan dat al helemaal niet laten staan. Oorzaak oorlog. Tja.

We noemen hem opi appel, geboren en getogen in Olst waar het lang geleden stikte van de fruitbomen. Hij heeft vroeger duizenden appels geplukt. Appels koopt hij bij de boer. Zijn huis is nog nooit zonder appels geweest. Opi schilt ze meestal voor iedereen die bij hem komt. Het zijn de lekkerste appels ooit. Voor de achterkleinkinderen poetst hij ze helemaal op.. zodat ze prachtig gaan glimmen. Zo leren de kleintjes dat een appel niet gewoon zomaar een stuk fruit is, maar iets wat je heel mooi kunt laten glanzen en dat je moet koesteren en bewonderen als een schat zo mooi. Hij zegt dat niet hardop.. dat leer je gewoon vanzelf.

Als je weer weggaat na een altijd gezellig bezoekje, is het steevast, “neem nog een paar appels mee”

Dat moet je dan echt wel doen, want dan is het pas goed. Opi appel…. Met zijn droge appelwangetjes en lontje.

Website Proper Art

 

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant