Ruim voor het industriële tijdperk was Olst een dorp van boeren, burgers en buitenlui. Een dorp zoals elk dorp, met duidelijke rangen en standen. De Franse tijd, eind 18e eeuw, begin 19e eeuw, is niet aan Salland voorbijgegaan. De burgerlijke stand ontstond en mensen kregen en kozen een officiële achternaam.
Wat kunnen we er in ons dorp Olst nu nog merken van de Franse tijd? Eén ding is duidelijk: Ik denk dat iedereen onze “Oude Allee” wel kent. Dat landelijke weggetje aan de zuidkant van Olst. Het woord “Allee” is toch een onmiskenbaar Frans woord. Napoleon voerde straatnamen in, een deftige naam voor een eenvoudige zandweg.
Het kan best zo zijn dat de benaming van deze landweg uit die tijd stamt. Het kan ook zijn, dat de adellijke familie die jarenlang op kasteel Groot Hoenlo en op havezate Klein Hoenlo woonde, dit weggetje zo noemde. De adel sprak immers Frans. De Oude Allee leidt langs deze adellijke huizen.
Oud is deze weg zeker. Er wordt heel veel gewandeld, een ommetje in deze laan is gewild, je loopt van daaruit zo de bossen in.
Ik ben blij dat er niet veel aan deze weg wordt gedaan, het is een laantje vol kuilen, stenen en oud puin. Als het heeft geregend is het er modderig en glad. Een geweldige weg. Al eeuwenlang hetzelfde. Een pad ontstaat niet zomaar… heb jij dit ook, dat je nadenkt over dit soort dingen?
Wat zou het geweldig zijn als er Olster geschiedkundigen zijn die ons meer kunnen vertellen over onze Oude Allee.
Wie weet is dit weggetje met de Franse slag in de Franse tijd ontstaan.
Oproep:
Wie weet hier meer van? Alle reacties over onze Olster Oude Allee zijn welkom.
Allez..!

Website Proper Art