Fraise, een prachtig frans woord voor aardbei. Jaja we hebben er veel in onze tuin. Niet moeilijk omdat ze zichzelf vermeerderen met leuke steelstekjes. Van een klein beetje kan je makkelijk in een paar jaar tijd heel veel meer maken met een beetje zorg. Vorig jaar maakte ik aardbeienjam, dit jaar krijgen we daar zeker geen kans voor.
Aardbeienjam
We hebben een snoeptuin., daar zijn wij fier op, zoals ze in België zeggen. Vier kleine snoepers komen meestal in het weekend langs. Deze week waren er twee op woensdagmiddag. In no time kregen ze door waar het laaghangend fruit hing. Dat moet je als eerste plukken. Dit kost het vrolijke duo geen moeite. Graaiflatie is er niks bij. Soms met kroontje en al proppen ze het in hun monden, het rode sap stroomt langs hun wangen en hun handjes wassen ze wel even snel in de buitendouche op zonnewarmte. M. heeft deze weer aangesloten, een voorbode voor een tropische zomer in Olst. Ik geniet, M. geniet.
Smullen maar! En daarna komen de bessen, de frambozen de kersen, appels en bramen. Om van de groenten maar niet te spreken. Opa en oma pluk & geluk haha.
De zomerkoninkjes zijn zoet en sappig. 2023,een goed aardbeienjaar.
De planten staan bij ons in de moestuin, in potten en manden of hangen te shinen aan het prieel.
De aardbeientoren niet te vergeten, dat is een geweldige uitvinding. Dat gevaarte rol je heel gemakkelijk richting zon zodat de vruchten lekker snel rood kunnen worden.
Ken je het gevoel van puur vers fruit plukken dat je eerst zelf heb gekweekt en met zorg hebt behandeld? Dat schept een band! Trouwens over scheppen gesproken; Sallands schepijs met aardbeien, daar lust deze familie ook wel pap van.
Op naar de volgende plukronde.