Joke Proper: “Is de haan dood?”

Columnist en beeldend kunstenaar Joke Proper koopt een opgezette haan op een rommelmarkt en laat deze inburgeren in haar gezin.

Interessant? Deel het artikel

haan pxhere 221114

Daar staat hij… meneer de haan. Nu al haantje de voorste. Trots, een mooie glans op zijn veren. De rode kam is wel wat ingedroogd. Niet gek, want hij is opgezet.

Onze haan komt van een “garage sale.” Meteen zag ik het fiere dier staan tussen allerlei curiosa. Herken je het, dat je soms ineens ergens op kunt vallen?  Het mooie kleurenverloop, diepe tinten van groen tot bruinrood, de trotse houding…

We komen thuis en laten de trofee aan opa zien. Opa is wijs en lacht een beetje hoofdschuddend. Als de kleintjes het leuk vinden, vindt opa het ook mooi, zo werkt dat. De haan wordt hartstochtelijk binnengebracht door de kinderen. Hij geeft ons nu al plezier. Dat kan wat worden.

Mijn kleindochter heeft hem plechtig een ereplekje op de vensterbank gegeven. “Dan kan hij mooi naar buiten kijken oma”, zegt ze. Ze bekijkt de haan eens goed: “Is hij dood?” Ik overdenk snel hoe ik alles aan haar uit zal leggen:  van dode haan tot opgezette haan dat is niet niks.. “Ja dat is wel zo, hij heeft echt geleefd en nu leeft hij niet meer, maar het was vast een hele bijzondere haan omdat iemand hem heeft opgezet”  Nu mag hij bij ons wonen. Ze begrijpt het allemaal en vraagt wat er binnenin zit.. “ is de snavel echt?” “ Ja voel maar. Hij staat een beetje open. “Zo is de haan doodgegaan, met de snavel een beetje open,” concludeert ze stellig. Ik schrik een beetje van haar constatering. Zij niet, ze  vindt het allemaal heel gewoon.

Het verendek krijgt een aaibeurt. “ lekker zacht he?” “ Ja “. als je nu eens een keer verdrietig bent kan je gewoon even de haan aaien”. Ze knikt. Ik denk dat ze dat  echt gaat doen. Troosthaan.

Dan gaan we spelen met de kleinkinderen. De heks, de fee en een spook  komen voorbij en wij zitten in ons zelfbedachte huisje, dat zijn een paar kleden en wat kussens op de grond. Er is niet veel nodig voor een leuk spel. De haan doet meteen mee als ons huisdier. Over integratie gesproken… de vreemde snoeshaan hoort er supersnel en zonder moeite bij.

Deze familie heeft nu  een adoptiepoes die Api heet en een opgezette haan die op een voetstuk staat te pronken.

 

Ach ja, er zal verder geen haan meer naar kraaien.

 

Website Joke Proper

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Diss’n van Roerink: Vorstverlet

Lees verder »

Gosse Jongstra: Verzamelwoede

Lees verder »

Joop van der Wal: Ontheiliging

Lees verder »

2 gedachten over “Joke Proper: “Is de haan dood?””

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *