Joke Proper: Het servies en de vaas

Beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper legt haarfijn uit wat 'nostalgisch terugdromen' is.

Interessant? Deel het artikel

joke 240311 vaas

Al weken is het aan de gang. Mijn zelfbenoemde afwijking is een feit. Ik ben aan het nostalgisch terugdromen ken je dat? Het gaat als volgt: je installeert je achter je laptop en het virus begint.

Heimwee naar een nostalgisch verleden zou een zielkundige het noemen. Mijn heerlijke jaren zestig jeugd in het kleine huis. Niet het kleine huis op de prairie, maar in een doodgewone straat in Olst. Vlieg je even mee naar lang vervlogen tijden? Mijn dag als zevenjarig meisje begint met een ontbijt samen met pa ma en hun drie dochters. Het servies waarvan wij eten bestaat uit fijn porselein met blauwe bloemen erop en natuurlijk ook een gouden jaren 50 randje.

We gaan naar school en tussen de middag eten we warm en wassen we het barok serviesgoed af. We zingen meestal een meerstemmige canon, net als onze buurmeisjes dat zo prachtig doen. Donna Nobis Pacem staat vaak op ons repertoire, nog altijd actueel helaas.

Rond een uur of half vier zit mijn moeder te wachten met thee op een lichtje. Dan ga ik tekenen aan de tafel. De zwarte halfronde kachel met de micaruitjes snort gezellig mee.

Op tafel staat een vaas, ik probeer deze na te tekenen. Ineens krijg ik het in de vingers, de eenvoudige vaas met reliëf is van het mooiste donkerblauw, overgaand in groenen. Ik doe een beetje na wat ik in een boek over schilderkunst heb gezien. Heb dan nog geen idee wiens kleuren ik probeer te maken. Veel later weet ik dat het een boek over van Gogh was. Ik vond gewoon die kleuren mooi en dat ze met veegjes door elkaar liepen, begrijp je? De vaas ging kapot. Zowel mijn moeder als ik vonden dat jammer, maar scherven brengen geluk overtuigden we onszelf.

Het is 2024, mijn moeder is pas overleden. Terug naar de laptop. Ik ga zoeken. Uren speur ik naar dat ene servies uit mijn jeugd dat nu “brocante”, “ vintage” of “oma’s servies” heet. Geloof me, ik heb alle zoektermen inmiddels gehad. Een speld in een hooiberg is het; er zijn duizenden recycle barok serviezen met blauwe bloemen erop.

Ik vind iets dat er verdacht veel op lijkt. Bijna identiek, maar het is het eigenlijk net niet. Ik koop het toch voor een klein bedrag. Opgeven is geen optie, dus zoek ik verder. Inmiddels heb ik veel verstand van allerlei serviesgoed en hun merken. Een leuke bijvangst toch?

De vaas die ik zoek is schaars, ik vind haar uiteindelijk terug op etsy. Ze blijkt een dure merkvaas te zijn. Die moeder van mij had smaak! Mijn nostalgische terugdroom afwijking maakt dat de vaas van vroeger binnen één seconde in dat winkelmandje rechtsboven ligt.

Ik kijk inmiddels dagelijks naar het servies en de vaas. Er schiet dan een heel erg blij en warm gevoel door mij heen. Heerlijk!

Heb jij dat ene titania barok servies met blauwe bloemen en wil je er van af? Stuur me gerust een berichtje. In mijn brein wordt dat servies steeds mooier en specialer en haar gouden rand zo breed als de boorden van de IJssel.

Nostaglisch terugdromen, ik hoop niet dat het besmettelijk is.

 

Website Proper Art

 

 

 

© Proper Art/ Stichting Hier in Salland

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.