Joke Proper: Habibi in Olst

Kunstenaar en columnist Joke Proper bezocht het evenement in het Holstohus voor het inzamelen van fondsen voor de aardbevingsslachtoffers in de geboortestreek van Olstenaar Hasan Kaddour.

Interessant? Deel het artikel

Joke 230227 Rok en Rol Holstohus

Het sneeuwt buiten, maar binnen brandt het vuur voor de mensen in Syrië. Het is 10 maart 2023, hartje Olst. In het Holstohus zitten mijn vriendin en ik samen te genieten van de gesponsorde daghap. “Mogen we aanschuiven?”, vragen twee sympathieke dorpsgenoten. “Tuurlijk,  we doen het met elkaar, deze benefietavond”. Het initiatief voor deze avond werd een paar weken geleden genomen door Hasan Kaddour en werd samen met een fantastische groep creatieve mensen in no time uitgewerkt.

Opbrengst

De hele opbrengst van deze daghap en de opbrengst van de veiling gaat via Sela Organisation naar Syrië. Met de donaties kan schoon drinkwater, eten en medicijnen worden gekocht dat daar momenteel hard nodig is.

Debuut

Hasan maakt zijn entree met schalen vol Syrische hapjes, gemaakt door zijn vrouw en gedoneerd voor het geboorteland van haar man. De borden zijn gelijk allemaal leeg, zij kan koken!

Daar is Leon Ripperda die vanavond zijn debuut als veilingsmeester heeft. Een hamer is er niet, dit probleem wordt creatief getackeld met een enorme soeplepel. “Dat past ook beter bij mij” grapt hij voordat het serieuze werk begint. Leons debuut, het smaakt naar meer, hij is vast voortaan te boeken als veilingmeester of dagvoorzitter.

Veilingmeester Leon Ripperda

Verschillende dorpsgenoten hebben een  aanbod gedaan voor de veiling. Het gaat van een wijnpakket en een nacht in een B&B tot een huiskamerconcert en een lunch bij het infocentrum. Mijn aanbod voor het maken van een portret wordt met een goed bod geveild. Ik voel me blij.

Gharib Ali

Het belangeloos optreden van de Syrische zanger en udspeler  Gharib Ali uit Utrecht, brengt culturen samen. Zijn pijn bezwerend in zijn liederen. Zijn woede en melancholie zijn voelbaar. Ons dorp zingt letterlijk mee. Na afloop van dit optreden kennen wij twee Arabische woorden: “haha”= koe en “habibi”= schatje hoe leuk klinkt dat.

Gharib Ali

 

Nog nagenietend van de warme avond spreek ik iemand over het machteloze gevoel dat we hebben, echt helpen is zo moeilijk, dit is het enige wat we kunnen doen met ons dorp, maar…

we hebben het wel gewoon samen gedaan en met een totaal opbrengst van een paar duizend euro zeg ik:

Goed gedaan habibi!

Website Proper Art

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *