Joke Proper: Gerecyclede oliebollen

Beeldend kunstenaar en schrijver Joke Proper blijkt ook op andere terreinen heel creatief. Lees hoe ze haar kleinzoon op eetgebied 'bekeerde.'

Interessant? Deel het artikel

Joke Proper 230105 oliebollen

“Ikke niet hoor, dat lust ik niet”,  klonk het stemmetje van mijn oudste kleinzoon van vijf. Het is nieuwjaarsdag 2023, dan komt hij meestal langs met zijn ouders en zijn kleine broertje. Opa houdt van tradities en heeft besloten nog eens een paar schalen goudgele bollen te bakken. Dampend en kakelvers staat het lekkers uitnodigend te lonken. Kleinzoon blijft bij zijn standpunt; “nee” blijft nee bij hem. Hij lust geen oliebollen. Zijn broertje eet er met smaak twee achterelkaar op en de hele familie volgt, op één na dan.

Een paar dagen later komen ze samen bij ons logeren. Het is heerlijk om te merken dat de kinderen het naar hun zin hebben. De oudste helpt mij graag mee met eten bereiden. Hij geeft, voordat we plannen hebben om te gaan koken,  meestal heel handig enkele opties aan mij: “zullen we weer zo’n plankje maken en dat we er dan allerlei lekkere dingen op leggen?” Het voorstel wordt slim en met perfecte timing gedaan. We gaan het natuurlijk gewoon doen.

Hij rangschikt fanatiek wortelen, paprika, plakjes knakworst en mandarijntjes. Allemaal dingen die hij lust natuurlijk. Het wordt werkelijk een kleurrijke compositie. Ik ben trots op hem, hoe goed hij dit al kan. Het resultaat past  ook nog eens bij mij; meestal ziet het eten wat ik zelf bereid er vooral mooi uit, dat kan je aan mijn kinderen navragen. We eten het allemaal vrolijk op natuurlijk.

De volgende dag zie ik in de oven de schaal met oude oliebollen staan. De glans is er wel af. De smaak waarschijnlijk ook,  totdat ik ergens een recept zie staan van wentelteefjes, maar dan met het Nieuwjaarsgebak in plaats van brood. Mijn kleinzoon en ik hebben gemeen dat we er altijd voor in zijn om nieuwe dingen uit te proberen vaak tot ergernis van andere familieleden, “ wat verzinnen ze nu weer”, hoor je ze  denken…

“Wentelteefjes ken ik wel”, zegt hij.  “Oké, maar nu gaan we het anders doen” Ik breng het zo smeuïg mogelijk en hij pakt het goed op. Hij mag het eiermengsel  met melk en kaneel maken, ik snijd de oliebollen in plakjes en bak ze knapperig bruin.

“We moeten ze  natuurlijk ook wel eerst even proeven” roep ik. Dan proeft hij. Het is eigenlijk best lekker! Opaa kom eens … we hebben olieteefjes gebakken!

 

Zo is er weer een nieuwe hippe traditie ontstaan, deze familie recyclet voortaan met smaak!

 

Wentelteefjes (van brood)

 

Website Proper Art

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.