Joke Proper: Die ene meester

Misschien herinnert iedereen zich een leraar die een keerpunt in hun leven was, beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper en meneer Eén.

Interessant? Deel het artikel

png-clipart-ecole-noir-et-blanc-pitam-pura-droits-de-l-homme-ecole-enseignant-education-cours-universite

Iedereen heeft vast wel een meester of juf gehad waarbij hij of zij pas jaren later besefte: deze leerkracht heeft iets voor mij betekend waar ik me toen nog helemaal niet van bewust was.

Mijn inspirator heette meester A. Hij was een jonge leerkracht. Ik was een 9 jarig kind. Ik vermoed dat wij als groep één van zijn eerste klassen waren. We zaten in de derde klas van de lagere school. Het onderwijs was toen al behoorlijk inclusief in ons dorp. Pure noodzaak denk ik; de klassen waren groot en vol. Ze bestonden uit meer dan 30 leerlingen. Als kind merk je daar niets van; je weet niet beter.

Goed, meester A. dus. Donker haar; tenger postuur met een grote zwarte bril en colbertje. Voor die tijd, we spreken over de jaren zestig van de vorige eeuw, zag hij er vast vet cool uit, al waren die woorden toen nog niet uitgevonden.

In dat jaar merkte ik dat ik dat ik totaal mezelf kon zijn. Hij liet ons de leukste ideeën bedenken en uitvoeren. Toneelstukken werden zelf bedacht en opgevoerd. Verkleedpartijen, tekenen, schilderen zelf dingen maken, het kon allemaal. Hij ging met ons de natuur in. Hij  juichte al onze bedenksels toe, dat merk je wel als kind. Van een stil, verlegen meisje groeide ik uit tot een spontaan, creatief en blij kind. Dat ben ik nog steeds haha. Ik herken het fijne gevoel dat ik toen had nog steeds, dat is op zijn zachts gezegd best opmerkelijk.

Meester A. kon op sommige dagen ineens heel boos worden. Met stemverheffing. Meestal werd hij kwaad op de jongens. Ik denk dat we een pittige groep waren. Iedereen hoorde op zo’n moment de verwarmingsbuizen suizen …zo stil werd het in de klas. Allemaal voelden we dat het terecht was … dat het nu echt menens was. Meester A was congruent in zijn reacties.

Het was een schooljaar om nooit te vergeten.. een meester die al vroeg in mijn jeugd bijdroeg aan mijn liefde voor natuur, kunst en cultuur. Van talentontwikkeling had de school, ja zelfs het hele dorp nog nooit gehoord. De jongens werkten met hout, de meisjes mochten dit niet. Zij hadden tot mijn verdriet “nuttige handwerken”. Ik moest saaie dingen breien volgens vaststaande patronen. Het krakende katoen dat weer vastliep op de pennen hoorde daar bij.. Meester A. wist toen al beter… hij liet onze natuurlijke latente talenten in zijn klas groeien en bloeien. Wat een vakman.

Onlangs heb ik spontaan gezocht naar mijn geweldige meester en ja… ik heb hem gevonden! Hij woont al jaren niet meer in mijn dorp in Salland. Ik herkende hem meteen van de foto die ik tegenkwam op internet. Natuurlijk heb ik hem laten weten waarom hij voor mij zo speciaal was. Zijn reactie was precies zoals ik hem als kind heb gekend; sympathiek en warm. Ik ben van harte welkom in zijn dorp. Ik ga niet want zo ben ik niet. De mythe “meester a” mag de mythe blijven. Hij heeft mijn website bekeken en gewaardeerd. Een echte coach, “mijn” meester. Iemand die ook nu nog aandacht heeft voor de natuur, kunst en cultuur.

“Hij weet dat hij lang geleden een steen heeft verlegd… bij een klein meisje van 9.”

Website Proper Art

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Unieke Boom

Lees verder »

Joke Proper: Rotan of riet

Lees verder »

Joke Proper: Logeren

Lees verder »

Joke Proper: Kukident

Lees verder »