Joke Proper: bloeddonatie

Beeldend kunstenaar en columnist Joke Proper, 200 keer heeft mijn man bloed gedoneerd, trots op hem!

Interessant? Deel het artikel

hoe-werkt-bloed-doneren-en-wat-is-het-effect-op-de-donor

“Ik pak de auto morgenvroeg want ik moet naar de bloedbank”, zegt M. Meestal gaan we samen op de fiets naar Deventer, echter niet als hij bloed gaat doneren. M. wordt best vaak opgeroepen. Hij kent de mensen die daar werken al jaren. Het is er altijd gezellig, vindt hij. Morgen is het zijn 200 ste keer. Hij heeft hij vast veel mensen geholpen met zijn bloed. M. is zorgzaam van nature en maakt daar verder geen woorden aan vuil. Hij doet mee met een leuke techniek, die plasmaferese heet. Een soort recycling van bloedplasma en ander plasma. Dit bevalt hem prima.

De 200 ste keer

Goed, de 200 ste keer dus. Ik vind het veel. Knap van hem. Ooit heb ik een dappere poging gedaan om mee te doen aan een collectieve bloedgeefavond in de oude lagere school in Olst. In de lokalen stonden britsen opgesteld waar de gulle gevers op moesten liggen. Een massaal gebeuren. Naast de donoren zat iemand van de organisatie die de hele sessie een glazen bloedverzamelfles heen en weer
bewoog. M. was er vanzelfsprekend ook als gever en maakte mij enthousiast om hetzelfde te doen. Hij heeft grote dikke aderen, In no time had hij die fles vol bloed.

Bij mij schoot het  niet op

Bij mij schoot het helaas niet op. Na een half uur werd ik ineens een partij beroerd en er zat er nog maar weinig in die pot. Ik voelde mijn
levendigheid letterlijk wegtrekken uit mijn lijf. Ik dacht nog :” ik moet het wel gaan zeggen”, dit wordt serieus business … “Ik word niet goed” perste ik er uit.. Er werd kundig geobserveerd en snel gehandeld, Met de brancard hoog boven de andere donoren uit werd ik afgevoerd om weer bij te komen in een aparte ruimte voor de mislukkelingen. Ik kreeg een kop koffie, kwam weer tot mijn positieven en kon naar huis. Thuisgekomen keek ik in de spiegel en zag een lijkbleek hoofd. Dat was voor mij meteen de laatste keer, dat had ik wel in de gaten. M. ging door en heeft nu deze mijlpaal bereikt. Hebben ze je nog in de watten gelegd vraag ik hem bij thuiskomst? Ja hoor, ik mocht iets uitzoeken uit een cadeaukast. De dinky toys hadden ze niet meer anders had ik die gekozen voor een kleinkind. Ik heb een badhanddoek gekozen. Ik vind het aandoenlijk, een badhanddoek voor het bloeden. Mooi.

      Ik ben trots op M. Een vent van vlees en bloed, mijn man.

 

Website Proper Art

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Joke Proper: Rotan of riet

Lees verder »

Joke Proper: Kukident

Lees verder »

Een emmer vol

Lees verder »

Treurig in de Trein

Lees verder »