Joa Joa: Bayer weet wél dat roundup dodelijk is

Interessant? Deel het artikel

joa joa

Bayer reserveert 4,5 miljard euro extra om schadeclaims voor het (volgens de Amerikaanse rechter) dodelijke gif roundup af te kopen. Eerder werd al een schikking voor circa 10 miljard euro getroffen met kankerpatiënten vanwege roundup.

Roundup doodt onkruid. Je kunt het gewoon kopen bij de Welkoop. Mensen maken er de grassprietjes in de oprit mee dood. Boeren verdelgen er groenbemesters mee doordat ze maïs planten. Die maïs is genetisch gemanipuleerd, die kan tegen het gif. Op Salland kleuren de velden geel in het voorjaar als de boer er mee aan de gang is. Ze weten hoe het werkt, Salland eet en boert bewust.

Volgens Vroege Vogels wijst recent onderzoek van de universiteit van Pittsburgh uit dat het bestrijdingsmiddel ook leidt tot sterfte van kikkers en andere amfibieën. Al eerder is aangetoond dat glyfosaat genetische schade aan het immuunsysteem van vissen kan toebrengen. Vogelwaarnemers zeggen dat vogels bespoten velden mijden, maar die vogels hebben we nou net weer nodig om bijvoorbeeld de eikenprocessierups te lijf te gaan. Dat lossen wij dan weer op met andere spuiterij, die we niet eerder dan 21.00 uur inzetten omdat dan de kinderen binnen zijn.

In de VS zijn ze al wel overtuigd dat roundup een gif is dat meer dood maakt dan groenbemesters. Kankerverwekkend, zeg de rechter daar. Vooral ook de boeren en loonwerkers die het spul uitrijden lijden er aan. Het gif wordt naast kanker, ook in verband gebracht met ziektes als Parkinson en Alzheimer.

In Europa is roundup nog niet verboden. De Europese Unie moet daar volgend jaar een nieuw besluit over nemen. Vorige week kwam daar via Zembla over al naar buiten dat de rapporten die een goedkeuring er door zouden moeten krijgen, bijna allemaal van bedenkelijke kwaliteit zijn. Duitsland wacht daarom niet op Europa en komt zelf met een verbod.

De Parkinson Vereniging vindt dat er ook al wel genoeg slachtoffers gevallen zijn.

De roundup-lobby heeft in Salland stevig voeten aan de grond. In Raalte wilde de raad een eventueel verbod op gemeentegrond zelfs niet op de agenda zetten. GemeenteBelangen, CDA en VVD vinden een verbod niet nodig, omdat het toch niet gebruikt wordt. Dat je het dan net zo goed kunt verbieden, is voor hen geen geldend argument. OpinieinSalland heeft zich al eens gevoorgelegd of dat niet voelt als een soort ‘dood door schuld’ maar daar kregen we geen reactie op.

Grootgrondbezitter IJssellandschap legt haar pachters die eventueel roundup willen gebruiken ook geen strobreed in de weg. De directeur van IJssellandschap wenste daar via email niet verder over van gedachte te wisselen met ons. Het bestuur van IJssellandschap mengt zich ook niet in de discussie. Ze zeggen dat ze pachterscontracten niet kunnen aanpassen, die zijn voor het leven en zelfs nog langer dan dat: ook voor de opvolgers. We hebben dat Groen Links en de Partij voor de Dieren in Den Haag voorgelegd: die vinden de discussie op pacht-niveau niet interessant. Ze zetten in een op een Europees, dan wel landelijk verbod.

Eerdere artikelen over roundup op opinieinsalland kun je vinden door op het dossier hieronder te klikken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.