Jenneke van Doesburg: Kan een zeur-zijk-zanik-volk ook luisteren…?

Interessant? Deel het artikel

Jenneke van Doesburg

We zitten midden in de tweede golf van coronabesmettingen. Dat kon je op je klompen aanvoelen, dat dit zou gebeuren. De mooie zomer liet gedachten aan corona en aan griep-verwante virussen verdampen, terrassen lokten, vakantielanden en –stranden zijn bezocht.

Door Jenneke van Doesburg

Ondertussen werden bij letterlijk álle voorschriften, voorstellen en regels vraagtekens gezet. Élke uiting van de overheid werd betwijfeld en of aangevochten. Dat de aanvankelijke onwetendheid en onhandigheid in communiceren niet meehielp om duidelijk over te komen als regering, is een ding wat zeker is.

Maar waar ik zo langzamerhand een sik van krijg, is dat blijkbaar de tekst van het lied: “15 miljoen mensen”, tot op de letter uitgevoerd wordt.

Regel 1: Land van duizend meningen,
Het land van nuchterheid. Ja, en ál die meningen moeten worden geventileerd in Op1 en bij Jinek. We discussiëren ons het apezuur. Nuchterheid is ver te zoeken.

Regel 5: Het land waar niemand zich laat gaan. Nou, integendeel, zou ik zeggen! Elke gladiool met een mening braakt die uit op facebook of twitter!

Regel 9: Het land wars van betutteling, geen uniform is heilig. Vriendelijke, doch dringende verzoeken komen niet over, boa’s moeten soms rennen om een veilig heenkomen te zoeken en roepen op hun beurt om wapens. Kan de boel nóg verder uit de hand lopen.

Regel 21: Het land vol groepen van protest. Tjókvol groepen van protest; pleinen en velden in en rond Amsterdam en andere grote steden zijn steeds vaker het podium voor groepen mensen, al of niet voorzien van mondkapjes, soms wel en soms juist niet op 1,5 m afstand, die schreeuwen om vage idealen als: “frie de piepel”. Mensen die ik tot nog toe had versleten als redelijk intelligent rennen blindelings achter idiote complottheorieën aan en de goeroes die ze spuien. Wetenschappelijke bewijzen worden onherroepelijk aan de kant geschoven als sentimenten ingegeven door angst en onzekerheid gaan spelen. De domheid van mensen is onmetelijk, zei Albert Einstein al.

Aan het eind van het lied: Het land vol van verdraagzaamheid, alleen niet voor de buurman. Niet alleen voor de buurman zijn we onverdraagzaam, voor iedereen en speciaal voor “de hoge heren uit Den Haag”.

Wat was ook weer de bedoeling? Dat we zo snel mogelijk, zo gezond mogelijk en met zo weinig mogelijk economische schade uit de coronacrisis komen, toch? De uitgangspositie is goed; we wonen in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld. De vergoedingen, de onderzoeken, de hulp kost miljarden, maar die hébben we! We hebben internationaal gerenommeerde universiteiten en laboratoriums. We hebben een superieure infrastructuur. Wat wil je nog meer?

LEIDERSCHAP ! Er NIET vanuit gaan, dat volwassen mensen ook verstandige mensen zijn, dat voorgestelde maatregelen door logisch nadenken wel opgevolgd zullen worden. DAT GEBEURT NIET VANZELF! JE MOET NEDERLANDERS TEGEN ZICHZELF BESCHERMEN ! HÉÉÉÉÉÉLP !!!!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.