Je eigen energie opwekken: van vaste maandlast naar geld verdienen

Zonnepanelen in overvloed, een thuisbatterij, een elektrische auto, een slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract. Daarmee schaf je voor je zelf de vaste lasten voor energie af en help je mee te voorkomen dat het energienet volraakt. Je kunt dat nú al regelen!

Interessant? Deel het artikel

Thuisbatterij

De energietransitie is op gang gebracht met stimulerende subsidies. In ons land stuurde de overheid er op dat je investeringen in zeven jaar terugverdiend hebt. Dus als je zonnepanelen koopt, zorgt het rijk er voor dat je de kosten daarvan na zeven jaar weer in de portemonnee terug hebt gekregen, door het verschil tussen verkoop en inkoop van stroom bij te lappen (saldering). Omdat je minder energie hoeft in te kopen verdien je je investering terug. Zulk soort regelingen zijn er ook voor warmtepompen en je huis isoleren (ISDE, investeringssubsidie duurzame energie).

In ons land is gekozen voor subsidie op zonnepanelen, in andere landen vaak voor subsidie op een accu. Voordeel van goedkopere zonnepanelen is het psychologische effect dat je direct dát aanschaft waar je zelf stroom mee maakt. Voordeel van een thuisbatterij is dat je je eigen stroom veel beter zelf kunt gebruiken: opwekken als de zon schijnt, gebruiken als je niet zelf opwekt. Maar dan moet je wel zelf de panelen aanschaffen.

Linksom of rechtsom leidt het op den duur tot de energietransitie. In België kwam die wat laat op gang omdat de stap van accu naar zelf panelen kopen groot was. In Nederland leidde de transitie tot een overvol netwerk op zon-dagen omdat niemand een accu had. Maar in beide gevallen wek je je eigen energie op en raak je dus de vaste maandlasten op dat vlak kwijt en zal het je verder een zorg zijn wat de energieprijs doet.

De wereld ziet er inmiddels heel anders uit. Zonnepanelen verdienen zichzelf ook zonder subsidie in zeven jaar terug. Thuisbatterijen zorgen dat je minder hoeft terug te leveren tegen ongunstig tarief. De volgende stap in de energietransitie is daarom dat we moeten leren inzien dat de investering in duurzame energie ook zonder subsidie donders interessant is. In België hebben ze daarom die geldkraan dichtgedraaid. Dat heeft niet tot een daling in investeren in groene stroom geleid. In Nederland lijken de laatste consumenten de kat nog uit de boom te kijken: gaat die subsidie er af of niet.  Je kunt je geld beter op je dak leggen in de vorm van zonnepanelen dan dat je het op de bank hebt staan. Daar waar subsidie eerder stimuleerde, lijkt die nu af te remmen. Onterecht, want na zeven jaar gaan je panelen nog zo twintig jaar mee. Pure winst! Bij ’t Natuurlijk Huus liggen nu vijftien jaar panelen. Hun opbrengst is met 0,1 % gedaald.

Heb je wel eens nagedacht wat de terugverdientijd van een reguliere cv-ketel is? Die is er niet! Je schaft hem aan, schrijft hem af, moet een nieuwe kopen, en betaalt in al die tijd gewoon alle energie die je er voor nodig hebt…

De ideale energie-setting in een huis is vandaag de dag een gasloos huis met een overvloed aan zonnepanelen, een warmtepomp, thuisbatterij, elektrische auto met slimme laadpaal, en dat allemaal gekoppeld aan een dynamisch energiecontract. Je speelt je daarmee vrij van vaste energielasten, helpt het landelijke energienet ontlasten en verdient ook nog eens aan het terugleveren van stroom.

Dat die zonnepanelen na een jaar of vijf gratis stroom leveren, ook zonder subsidie, komt omdat ze steeds efficiënter stroom leveren en ook nog eens goedkoper worden.
Een warmtepomp verdient zichzelf terug omdat die ten eerste die eigen gratis stroom gebruikt (ten opzichte van het (dure) gas van de cv-ketel) en ten tweede ook nog eens veel minder energie nodig is dan de cv-ketel.
Met een thuisbatterij sla je op als je meer opwekt dan je verbruikt, en gebruik je eerst je eigen stroom als je minder opwekt, waardoor je voordeel hebt van het verschil in aankoop en verkoop.
Als je een elektrische auto hebt – en je had een overvloed aan panelen op je dak liggen – sta je ook niet meer aan de tank dure benzine te kopen. Nee, je hebt je eigen gratis stroom! Komt bij dat die elektrische auto maar weinig onderhoud heeft en dat de afschrijving laag is, terwijl jouw benzine-auto meer garagekosten heeft en vanwege de transitie van elektrisch rijden per jaar heel veel extra afschrijft.

(tekst loopt door onder de afbeelding)
Thuisbatterij

Voor mensen die elektrisch rijden, zonnepanelen hebben en een thuisbatterij, is het helemaal feest als ze een slimme laadpaal nemen. Die kun je koppelen aan een dynamisch energiecontract, zodat je laadt als de prijs het goedkoopst is. Die prijzen zijn altijd 24 uur van tevoren bekend, zo’n slimme laadpaal weet dat. Gegeven dat er per jaar 300 uren zijn dat de stroomprijs onder de nul euro is, verdien je soms gewoon geld met slim opladen. Zo’n negatieve prijs wordt door de energiemaatschappijen ingesteld op het moment dat zij veel stroom maken en de vraag klein is (bij veel zon en harde wind bijvoorbeeld). Ze moeten er dan even snel van af. Jouw slimme laadpaal en een dynamisch energiecontract helpt daarbij. Die slimme laadpaal kun je ook vertellen dat hij de accu voor niet meer dan tachtig procent vult (tenzij je morgen veel kilometers in de planning hebt). Dat is goed voor de levensduur van de accu. De auto laadt dan ook veel meer op als je in gebruik remt ‘op de motor’.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Slimme laadpaal

Overigens leest een slimme meter ook mee met de energieprijzen van – letterlijk – morgen. Daarom trekt je eerst je thuisbatterij leeg bij dure stroom en laad je snel alles op bij goedkope prijzen. Je helpt daarmee in de strijd tegen een overvol stroomnet en je verdient er nog geld mee ook. Kers op de taart is de bidirectionele accu van een elektrische auto. Jonge elektrische auto’s hebben die optie: de accu van je auto is dan in staat op te laden én af te geven. Je hebt er dan zo maar een extra accu bij. Stel dat je 400 kilometer met een accu kunt, maar je rijdt niet meer dan 150 kilometer op een gemiddelde dag, dan laadt de accu op bij goedkopere stroom, maar levert die aan je huis bij duurdere stroom. Maar hij zorgt er altijd voor dat je morgen gewoon je 150 kilometer en een beetje meer kunt rijden.

 

Deze pagina is geschreven door het Natuurlijk Huus in Raalte en mede tot stand gekomen vanwege opgedane kennis samen met FusionSolar.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.