Jan Schokker: Een (on)betrouwbare overheid?

Jan Schokker is fractievoorzitter van GemeenteBelangen Raalte, de grootste politieke partij binnen deze gemeente. Hij stoort zich vreselijk aan de wijze waarop een voorbeeldig en afgerond gebiedsproject door de overheid wordt gefrustreerd.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Ida van den Enk boetelerveld rondom marienheem
Foto: Ida van den Enk

Als de provinciale Statenverkiezingen een ding duidelijk hebben gemaakt dan is het wel dat kiezers verlangen naar helderheid, duidelijkheid, toekomst perspectief en het nakomen van afspraken. Dat zijn de belangrijkste voorwaarden om er voor dat inwoners ook in Raalte meewerken en meedenken als het gaat om halen van nieuwe doelen en samen te werken aan toekomstperspectief voor hun leef en werk omgeving.

Boetelerveld

Nu is er een aantal jaren geleden een project gestart rond het Boetelerveld waarbij alle belanghebbenden in het gebied de handschoen hebben opgepakt om er voor te zorgen dat er toekomstperspectief is voor alles wat in het gebied werkt woont en leeft. Natuurorganisaties, boeren, gemeentelijke en provinciale overheid, landgoedeigenaren en andere betrokkenen in het gebied. Er is veel geld, energie en ambtelijke capaciteit in gestoken. Er zijn boeren uitgekocht, verplaatst, intensieve bedrijven zijn gestopt, er zijn gronden geruild en het waterpeil is verhoogd om naast natuurherstel ook toekomstperspectief te bieden aan agrarische bedrijven en bewoners van het gebied.

Voorbeeldproject

Het project is vorig jaar met veel publiciteit door de participerende  partijen afgesloten. Het was een voorbeeldproject als het gaat om hoe je nieuwe uitdagingen in een gebied samen met alle belanghebbenden oppakt en er voor zorgt dat er voor alles en iedereen weer toekomst is in het gebied.

Het gebied zou de komende jaren met rust worden gelaten. Hoe mooi kan dat zijn.

Kink in de kabel

De praktijk is helaas heel anders. De inkt was nog niet droog of er dient zich alweer een NDA ( natuur analyse rapport) aan voor Natura 2000 gebied Boetelerveld In het rapport staat dat we er nog lang niet zijn wat betreft de natuur en dat er nog heel veel moet gebeuren. Hierin geeft de nationale overheid aan dat nieuwe stikstofdoelen er nog bovenop komen.

Tevens legt waterleidingbedrijf Vitens nog een enorme claim neer met betrekking tot de winning van drinkwater, die invloed zal hebben op de grondwater stand.  Dit geeft weer heel veel onrust vragen en onzekerheden in het gebied.

Voor een lokale politieke partij maar ook vooral voor alle partijen en inwoners van het gebied die zich hebben ingespannen is het dan ook een grote teleurstelling dat een proces waar door betrokkenen zoveel energie ingestopt is en waarbij zo intensief is samengewerkt nu door overheden amper serieus wordt genomen.

Als we op deze manier met gebiedsprocessen en betrokken inwoners om blijven gaan dan wordt de weg naar hernieuwd politiek vertrouwen en draagvlak nog een hele lange.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *