Jan Overesch: nú op weg naar een toekomstbestendige voedselproductie

Interessant? Deel het artikel

jan overesch
Foto: Vincent Hartman

De gezondheidsraad wil chemische bestrijdingsmiddelen beperken. De adviesraad wil landbouw combineren met bos en wateropslag. Slechte bodemkwaliteit in Nederland staat het halen van de klimaatdoelen in de weg. En Olst-Wijhe gaat gif op eigen grond verbieden. Wethouder Blind: ,,Het is gif en dat is per definitie niet goed voor het milieu.”

Hierboven vier nieuwsverhalen van de afgelopen dagen. Dring giftige chemische bestrijdingsmiddelen terug. Dat roepen we al zo lang. Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat het echt afgelopen moet zijn met dat gifgebruik in de landbouw. Vooral in de bloemen, aardappel, uien, aardbeien loopt het de spuigaten uit. Omwonenden van veel bespoten percelen maken zich ernstig zorgen over hun gezondheid.

Onder aanvoering van de gif-verkopers en fabrikanten worden boeren opgepept, middels dagelijkse ‘nieuwsbrieven’, vooral veel chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze giffabrikanten zijn ook vaak de kweker van de zaaizaden die boeren gebruiken. Deze zaden zijn zo ontwikkeld dat ze alleen goed groeien als er veel (kunst)mest en preventief bestrijdingsmiddelen worden toegepast tegen schimmels en insecten. Hierdoor is de winstgevendheid voor de fabrikant zeker gesteld. Op deze manier is de boer is de moderne slaaf van de industrie omdat ie een opbrengst wil halen.

Zoals de Gezondheidsraad stelt moeten we naar een veel duurzamere manier van voedsel produceren. En dat dit kan laten de biologische boeren al jaren zien.

Hoe dan? Zij gebruiken resistente rassen, veel minder mest, doen aan vruchtwisseling ( 1 x in de 6 of 8 jaar komt een gewas op een perceel), minder planten per hectare zodat het gewas sneller opdroogt na een regenbui, enz.

Ook het grondgebruik zal moeten veranderen. Minder vaak tot niet meer ploegen is een belangrijke. Daardoor komt er meer organische stof in de bodem wat het water-opnemend vermogen enorm doet toenemen door de ‘sponswerking’ en neemt ook het bodemleven en de bodemvruchtbaarheid toe.

Ook het gebruik van zware machines zal een wending moeten krijgen naar lichtere.

Het waterschap zal ook z’n steentje moeten bijdragen. Het is nog steeds ingesteld op snelle afvoer van water en te weinig op het vasthouden ervan. Wanneer het vandaag keihard regent en de wetering vol staat is ie 24 uur later alweer op het lage niveau.

Ook de houding van LTO zal drastisch moeten wijzigen van een afwijzende, naar een omarmende houding van duurzame landbouw.

Jan Overesch is biologisch boer

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.