Jan Oostewechel wat doe jij duurzaam? “Ik kom op voor de wilde bijen!”

Interessant? Deel het artikel

jan oostewechel

Jan Oostewechel houdt zich in het dagelijkse leven bezig met energie. Hij begeleidt bedrijven die willen verduurzamen. Ook is hij Energievakman voor mensen die via de gemeente Raalte een advies aanvragen. Maar in dit stukje gaat het niet over energiemaatregelen. “Mijn verhaal gaat over de wilde bijen. Het belang van een gezonde populatie wilde bijen is bij iedereen inmiddels wel bekend! En wie nog wat bamboe overheeft voor bijenherbergen mag zich melden!”

Door Jan Oostewechel

“Als vrijwilliger en natuurliefhebber heb ik in 2019 geld voor een project gekregen van diverse sponsors en de Kracht van Salland om tien professionele bijen en insectenherbergen te realiseren in mijn woonplaats Heeten. Samen met Franc Brinkhof en Maureen Fakkert hebben we ook nog geld gekregen voor de verbetering van de biotoop in het buitengebied, uiteraard ten gunste van de wilde bijen.

Bijna iedereen doet mee

Nadat wat tijdsverlies door corona, hebben we nu toch een paar honderd bomen en struiken weten weg te zetten bij boeren en burgers in het buitengebied van Heeten. De boeren worden nog wel eens in een hoekje gedrukt in relatie tot biodiversiteit en biotoop-verbetering. Maar op een paar na, wilde iedereen die we benaderden enthousiast medewerking verlenen. Ze zien allemaal het noodzakelijke belang, dus waren best bereid onze actie te ondersteunen. Op diverse erven zullen rondom deze tijd aan een slootkant amandelwilgen en vuilbomen worden geplant.

Bijenmagneten

Waarom deze bomen? Iedereen weet dat naast voldoende geschikte huisvesting ook het aanbod van voedsel heel belangrijk is voor bijen. Amandelwilg en vuilboom zijn echte bijenmagneten! Ze leveren tot ver in het najaar nectar, zodat de wilde bijen sterk en doorvoed de koude winter in kunnen gaan.

Veel meer bomen

Natuurlijk zouden wij veel meer bomen en struiken aan de man kunnen brengen in Heeten. Maar het budget laat dit momenteel niet toe. Maar steeds kleine stapjes naar biotoopverbetering zijn met elkaar uiteindelijk ook een grote stap. De eigenaren van de grond waar deze planten gepoot worden zijn de toekomstige ambassadeurs en kunnen deze geschikte planten vermeerderen door stekjes door te geven aan anderen.

Insectenherbergen

Nu moet ik mij richten op het plaatsen van de bijen en insectenherbergen zodat de volgevreten wilde bijen rustig kunnen uitbuiken de komende winter in de herberg. Ben nog wel op zoek naar gratis verse bamboestokken voor de herbergen. Wie heeft er wat over en kan ze missen?

De volgende

Ik ben voor de volgende aflevering in deze rubriek wel benieuwd wat Annet van der Veen van IVN Olst-Wijhe duurzaam doet.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *