Is provincie Overijssel bezig met ‘superbatterijen’?

Interessant? Deel het artikel

sybren stelpstra

Hoe staat het in Overijssel met de opslag en distributie van energie en warmte? Sybren Stelpstra, Statenlid van de ChristenUnie, wil daar meer van weten en stelt daarover vragen aan het provinciebestuur.

Door Sybren Stelpstra

Zonnepanelen en windmolens zijn energiebronnen die nagenoeg zonder milieubelasting en eindeloos stroom kunnen genereren. Ze hebben echter een heel groot nadeel: De opbrengsten zijn onvoorspelbaar. Tussen veel zon en harde wind en donker geen wind valt vaak een onoverbrugbaar gat, dat nu opgevuld wordt door ‘ouderwetse’ energiecentrales bij te schakelen. Dit kan vermeden worden wanneer de gewonnen stroom opgeslagen wordt en vraaggestuurd afgenomen kan worden. Op kleine schaal is dat nu al mogelijk met batterijen, op grote schaal is dit echter een heel groot probleem, waar koortsachtig onderzoek naar gedaan wordt.

ChristenUnie stelt vragen
ChristenUnie stelt vragen aan de provincie over opslag duurzame energie. De politiek is nu volop bezig met energietransitie. Ook de Provincie Overijssel wil met nieuwe zonneparken en meer windmolens in de toekomst voor meer winning van duurzame energie gaan. Maar hoe staat het met de discussie en planning van de opslag en distributie van energie en warmte?

Aanleiding
Ik raakte geïnspireerd na het zien van de Tegenlicht-uitzending ‘de race om de superbatterij’. Daarin zijn opslagtechneuten en batterijpioniers te zien die op zoek zijn naar de beste manieren om duurzame energie op te slaan. De opslagtechnologie wordt als voorwaarde gezien voor het slagen van de energietransitie. Daarom wil de ChristenUnie weten wat de visie van Gedeputeerde Staten op die technologie is. Ook wil ik weten hoe Gedeputeerde Staten de toekomstige opslag gaat inpassen in de huidige infrastructuur voor energie en warmte. De ChristenUnie slingert graag de discussie over dit onderwerp aan in de Provinciale Staten en/of de Commissie Energie en Milieu.

Opslagmethodes
In de uitzending van Tegenlicht worden tal van opslagmethodes getoond, van perslucht in zoutcavernes tot warmteopslag in zandlagen. Het ChristenUnie- Statenlid wil beter geïnformeerd worden over welke vormen van opslag überhaupt mogelijk zijn in Overijsselse bodem.

Discussieplatforms activeren
De discussie hierover kan ook worden gevoerd aan de zogeheten ‘energietafels’. Deze zijn in 2017 opgezet na een aangenomen motie van de ChristenUnie, maar hebben helaas nog weinig vervolg gekregen. Daarom vraagt de partij zich af of GS bereid is om deze energietafels opnieuw op te tuigen, en zo Provinciale Staten op de hoogte te houden van de ontwikkeling van de energie- en warmte-infrastructuur en de opslagmogelijkheden daarvoor.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.